Coronacrisis: Olympische Spelen in Tokio worden uitgesteld tot 2021

De Japanse premier Shinzo Abe heeft aan heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voorgesteld om de Olympische Spelen van Tokio uit te stellen tot 2021. IOC-voorzitter Thomas Bach ging akkoord. Dat meldde Abe tijdens een persconferentie. De reden is de internationale uitbraak van de coronacrisis. Het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) wou geen standpunt innemen over een eventueel uitstel.

Abe deed het voorstel tijdens een telefonisch overleg met Bach. Die riep de leden van het IOC bijeen voor een spoedzitting over de kwestie. Het IOC zou later vandaag met een officieel bericht naar buiten komen. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian. Het was eerder al zeer duidelijk dat de Olympische Spelen door de wereldwijde coronacrisis niet zouden kunnen doorgaan van 24 juli tot en met 9 augustus. Het evenement moet ten laatste in de zomer van 2021 plaatsvinden.

Geen verrassing

EPA

Maandag sprak Abe het voor het eerst over een eventueel uitstel van de Spelen. Dat kan ook als een protectionistische maatregel van Japan beschouwd worden. Zo werden op het eiland (met bijna 127 miljoen inwoners) amper 1.054 coronabesmettingen bevestigd. Bovendien kwamen er tot nu toe amper 42 mensen om door het coronavirus in het land.

Wie vanuit het buitenland naar Japan reist, wordt tegenwoordig op de luchthaven aan een screening onderworpen. Niet veel later besliste ook Canada om de komende zomer hoe dan ook geen atleten naar Tokio te sturen.

Meer
Lees meer...