“Olympische Spelen worden uitgesteld, waarschijnlijk tot 2021”

Olympische Spelen Tokio coronavirus
Isopix

De Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio zullen uitgesteld worden. Dat heeft Dick Pound, een zeer ervaren lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gezegd in een interview met USA Today.

De druk op de organisatie van de Olympische Spelen om het event uit te stellen wordt iedere dag groter. Steeds meer landen en heel wat sportbonden riepen de voorbije dagen op om het sportevenement uit te stellen. Vandaag besliste Canada zelfs om geen atleten te sturen als de Spelen deze zomer gewoon doorgaan zoals gepland.

“Niet van start op 24 juli”

Het IOC liet gisteren weten te zullen beslissen binnen de vier weken, maar volgens Dick Pound is die beslissing al genomen. Pound is al sinds 1978 lid van het Internationaal Olympisch Comité en is daarmee het langstzittende lid en dus een betrouwbare bron als het gaat over de Olympische Spelen.

“Op basis van de informatie die de IOC heeft, is beslist om het uit te stellen. Over hoe de toekomst eruit ziet, is nog niets beslist, maar de Spelen gaan niet van start op 24 juli, dat is wat ik weet”, zegt Pound.

En nu?

De komende tijd zou het IOC in verschillende fases aankondigen hoe het nu verder moet. “We zullen het uitstellen en dan beginnen met het aanpakken van alle gevolgen van deze beslissing”, gaat hij verder.

Het scenario waarbij de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen een jaar opschuiven en doorgaan in de zomer van 2021 lijkt het meest realistisch. Dat zorgt echter wel voor gigantische organisatorische en financiële uitdagingen. Zo zou het uitstellen van de Olympische Spelen Japan zo’n 5 miljard euro kosten. Daarnaast moet het IOC met alle sportbonden bekijken hoe ze hun kalenders met kampioenschappen, kwalificatietornooien en dergelijke opnieuw op elkaar kunnen afstemmen.

Gesponsorde artikelen