Ervaren IOC-lid: “Eind mei beslissen of Olympische Spelen doorgaan”

Tokyo 2020 Olympische Spelen coronavirus
Isopix

De uitbraak van het coronavirus blijft ervoor zorgen dat wereldwijd evenementen uitgesteld of afgelast worden. Minder dan vijf maanden voor de openingsceremonie lijken ook de Olympische Spelen in Tokio, Japan twijfelachtig. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ontkent dat het van plan is om de Spelen te annuleren, maar enkele uitspraken van IOC-lid Dick Pound zorgen toch voor ongerustheid.

De Olympische Zomerspelen van 1940 moesten de eerste worden in een niet-Westers land. Na heel wat Europese landen en twee keer de Verenigde Staten koos het IOC in 1936 verrassend Tokio boven Helsinki, Barcelona en Rome. Amper twee jaar later zorgde de Tweede Chinees-Japanse Oorlog ervoor dat Japan afzag van de organisatie.

Aanvankelijk duidde het IOC Helsinki (Finland) aan als nieuwe organisator, maar de Tweede Wereldoorlog zou er uiteindelijk voor zorgen dat de Olympische Zomerspelen van 1940 niet doorgingen. Het is één van de drie keren dat de Zomerspelen zijn afgelast in hun 124-jarige geschiedenis. Ook Berlijn 1916 en Londen 1944 gingen niet door.

Tokyo 2020

Mogelijk komt daar binnenkort Tokyo 2020 bij. Al sinds de uitbraak van het coronavirus in China zo’n twee maanden geleden wordt gespeculeerd over het lot van de Olympische Spelen deze zomer. Die gaan door van 24 juli tot 9 augustus en worden gevolgd door de Paralympische Spelen.

De officiële boodschap van de organisatoren en de IOC is nog altijd dat Spelen gewoon doorgaan zoals gepland. Maar ondertussen zijn in Japan al 861 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, al was het grootste deel daarvan op het cruiseschip Diamond Princess. De Japanse premier Shinzo Abe heeft alvast gevraagd aan organisatoren om de komende weken alle sportevenementen of culturele events uit te stellen of af te gelasten. Zo wil het land voorkomen dat de epidemie escaleert.

Dick Pound

Daardoor is het volgens Dick Pound niet helemaal zeker dat de Olympische Spelen deze zomer zullen doorgaan. De uitspraken van de Canadees zorgen voor enige ongerustheid want Pound is niet de eerste de beste. Hij is al sinds 1978 lid van het Internationaal Olympisch Comité en is daarmee het langstzittende lid.

Volgens Pound heeft de organisatie nog tot ten laatste eind mei om een beslissing te nemen. “Tegen die tijd zullen ze zich moeten afvragen of de epidemie voldoende onder controle is om de Olympische Spelen te laten doorgaan”, zegt hij in een interview met Associated Press. Langer wachten, is volgens Pound niet mogelijk omdat de voorbereiding dan al te ver gevorderd is met te veel betrokken personen ter plaatse.

Geen uitstel of verplaatsing

Als beslist zou worden dat de Spelen niet kunnen doorgaan in Tokio deze zomer betekent dat volgens het IOC-lid meteen ook een volledige afgelasting. Door de overvolle sportkalender en de hoeveelheid betrokken partijen is het volgens hem niet mogelijk om de Olympische Spelen enkele maanden later te laten doorgaan.

Ook in een verplaatsing van het event naar een andere stad gelooft Dick Pound niet. “Er zijn maar zeer weinig plaatsen die op zo’n korte tijd de nodige faciliteiten kunnen voorzien”, zegt hij. Nochtans liet Shaun Bailey, kandidaat-burgemeester van Londen, enkele dagen geleden nog weten dat de Britse hoofdstad klaar is om in te springen. Die uitspraak kreeg echter veel kritiek en wordt afgeschilderd als politieke propaganda.

Een annulering van de Spelen zou niet alleen qua imago, maar ook financieel een enorm ramp zijn voor Japan. De organisatie kost het Aziatische land officieel 12,6 miljard dollar (11,5 miljard euro) en zou volgens een audit in de praktijk zelfs dubbel zo duur zijn. Het IOC voorziet alvast een noodfonds van 1 miljard dollar voor sportfederaties die rekenen op inkomsten van de Spelen.

“Niet officiële standpunt”

Het IOC en de organisatie van Tokyo 2020 heeft ondertussen laten weten dat de uitspraken van Dick Pound niet het officiële standpunt is van het IOC. Zij gaan voorlopig gewoon door met de voorbereiding op de Olympische Spelen deze zomer in Japan.

Gesponsorde artikelen