Update coronavirus: Belgen op cruiseschip mogen naar huis, 40 Amerikanen besmet en dodentol loopt op

Zo’n acht Belgen, die twee weken vastzaten op een Nederlands cruiseschip, mogen de komende dagen vanuit Cambodja toch naar ons land terugkeren. Een eerdere geplande terugkeer werd geannuleerd wegens een nieuw geval van de besmetting door het coronavirus. Verder zijn zo’n 400 Amerikanen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess dat in quarantaine ligt in Japan, geëvacueerd naar hun thuisland. Zo’n 40 Amerikanen op dat schip testten echter positief getest op het nieuwe coronavirus Covid-19. Bovendien is er opnieuw sprake van meer besmettingen in China.

https://www.youtube.com/watch?v=QlB5gM_5r70

Het Nederlandse cruiseschip MS Westerdam had als eindbestemming de Japanse hoofdstad Tokio, maar de Japanse overheid verbood het schip om aan te meren uit angst voor een uitbraak van het nieuwe coronavirus. Hoewel niemand besmet bleek te zijn na de tests, stond de Westerdam gedurende twee weken stil op zee. Eind vorige week mocht het schip uiteindelijk aanmeren in Cambodja.

epa

Aan boord van het schip zaten zo’n 1.500 passagiers. Het leeuwendeel zal via Maleisië terugvliegen naar hun eigen land. Aan boord van het schip waren 11 Belgen, onder wie ook een bemanningslid. Twee Belgen zijn al teruggekeerd naar ons land. De 8 andere hadden ook via Maleisië moeten terugkeren, maar alle vluchten werden plots geannuleerd nadat een Amerikaanse vrouw die aan boord van de Westerdam was, in Maleisië toch positief getest was op het coronavirus. Het Belgische bemanningslid blijft voorlopig aan boord van het schip. Dat meldt onder meer de VRT.

Iedereen die via Maleisië naar zijn eigen land zou terugvliegen, moest een nieuwe medische test ondergaan. De meeste Belgen zouden niet besmet zijn, maar veel zekerheid bestaat daar nog niet over. Of ze alle acht mogen terugkeren naar België is nog niet geweten. Verder is het niet helemaal duidelijk hoe het komt dat één van de passagiers in Maleisië nu toch positief heeft getest op het coronavirus na een eerdere negatieve test.

40 besmette Amerikanen  

epa

Zondagavond zouden zo’n 400 Amerikanen aan boord van de Diamond Princess, een ander cruiseschip, naar de VS worden geëvacueerd. Niemand van de besmette personen zou toegelaten worden aan boord. De 40 besmette Amerikanen zullen naar een ziekenhuis in Japan gebracht worden. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian.

Als de Amerikanen echter symptomen van coronabesmetting vertonen, mogen ze niet op de evacuatievluchten naar de VS. Dat gebeurt op bevel van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. De Diamond Princess ligt al 3 februari in quarantaine in de haven van het Japanse Yokohama. Een passagier die in Hongkong aan wal was gegaan, had het virus opgelopen. In totaal zijn al 355 coronabesmettingen vastgesteld op het schip.

Vijf doden buiten China

epa

Buiten de Volksrepubliek China zijn al bijna 600 coronabesmettingen vastgesteld. Er vielen al vijf doden: één in Hongkong, één in Taiwan, één in Japan, één in de Filippijnen en één in Frankrijk. 

Op het Chinese vasteland is er al sprake van 1.765 dodelijke slachtoffers. Dat melden de Chinese autoriteiten vandaag. In de provincie Hubei vielen nog eens 100 doden. Er is sprake van 1.933 extra besmettingen. In China zijn in totaal zo’n 70.400 mensen besmet.

Meer
Lees meer...