Coronavirus: 34 nieuwe overlijdens en 526 nieuwe besmettingen in België, “cijfers kunnen fluctueren”

Coronavirus: sterfte- en besmettingscijfers België 24 maart 2020
EPA

De afgelopen 24 uur zijn er 34 mensen overleden door covid-19 in ons land. De dodentol door het coronavirus staat nu op 122 mensen in België. Ook werden de afgelopen 24 uur 526 nieuwe besmettingen vastgesteld. De teller staat nu op 4.269 in totaal. Dat blijft uit de dagelijkse persconferentie van het federale crisiscentrum. Sinds gisteren zijn er ook 256 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. In totaal liggen nu 1.859 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen.

Er kwamen 59 coronapatiënten bij op de afdeling intensieve zorg, wat het totaal op 381 brengt. 282 mensen moeten kunstmatig beademd worden, dat zijn er 43 meer dan gisteren. Er is ook goed nieuws: 60 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten en werden genezen verklaard. 

(Luchtkwaliteit in België een stuk beter, maar niet enkel dankzij coronamaatregelen.)

“Sterfgevallen kunnen fluctueren”

“De cijfers over de sterfgevallen kunnen sterk fluctueren van dag tot dag, omdat verschillende instanties bevestiging moeten brengen, en dat vraagt tijd”, licht viroloog Steven Van Gucht toe tijdens de persconferentie. “Het is belangrijk te weten dat virussen nooit de fout van iemand zijn. We mogen hier geen stigma rond creëren, ze zijn een gegeven van de natuur. We moeten hier solidair mee omgaan.”

(Eerste coronabesmettingen bij ‘Spring Breakers’ vastgesteld: vrees voor verschillende besmettingshaarden in VS.)

“Blijf thuis”

EPA

“Het is nu niet het moment om met vrienden rond te hangen in het park, of een aperitief te organiseren met de buren”, zegt Yves Stevens van het federale crisiscentrum nog. “De basisregel is heel eenvoudig, blijf zo veel mogelijk thuis, dan heeft het virus geen kans om zich te verspreiden.”

Het crisiscentrum herhaalt nog eens dat “enkel wandelen, fietsen en lopen in de directe omgeving toegestaan is”: “Het is niet toegestaan om met een voertuig naar een park, de zee of de Ardennen te rijden.”

(“Olympische Spelen worden uitgesteld, waarschijnlijk tot 2021”.)

Gesponsorde artikelen