Luchtkwaliteit in België een stuk beter, maar niet enkel dankzij coronamaatregelen

De luchtkwaliteit in ons land is een stuk beter. Zowel fijn stof als stikstofdioxide laat de jongste tijd opvallend lage waarden optekenen. De Vlaamse Milieumaatschappij verklaart dat doordat er zuivere, polaire lucht aangevoerd wordt en er veel wind is, wat de vervuilde lucht verspreidt. Ook stelt de luchtkwaliteit het beter doordat er minder wagens op de weg zijn door de coronamaatregelen. Het blijft echter moeilijk om te bepalen hoe groot de impact van deze maatregelen op de betere lucht is.

EPA

De eerste dagen van de (bijna) lockdown was het windstil en hing er veel fijn stof in België. Dat fijn stof was vooral veroorzaakt door het verkeer, maar ook door landbouw, industrie en de verwarming van de huizen. Dat melden verschillende Vlaamse media. De waarden zijn ondertussen een stuk lager, wellicht door het kleiner aantal wagens op de baan door de coronamaatregelen, maar ook door de hevige wind en de aanvoer van polaire lucht. Hoe groot de impact van de maatregelen op de luchtkwaliteit is, is nog niet duidelijk.

(Lees meer: is de coronacrisis goed voor het klimaat?)

Gelijkaardige evolutie in buitenland

In Noord-Italië, een regio met slechte luchtkwaliteit die bijzonder hard getroffen is door het coronavirus, toonden satellietbeelden aan dat er sinds de lockdown een stuk minder stikstofdioxide in de lucht zit. In China, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk zijn vergelijkbare ontwikkelingen te zien. De Vlaamse Milieumaatschappij nuanceert wel dat de satellietbeelden een beeld van de atmosfeer op grote hoogte, niet vanop de grond.

Meer
Lees meer...