Hoorzitting Mark Zuckerberg in het Europees Parlement dan toch openbaar

Dinsdagavond zal Mark Zuckerberg zich moeten komen verantwoorden in het Europees Parlement, en die meeting zal dan toch openbaar zijn. In eerste instantie werd aangekondigd dat de hoorzitting achter gesloten deuren zou doorgaan, maar na zware kritiek stemde de Facebook-CEO toch in met een livestream. Die zal te volgen zijn van 18.15 u tot 19.30 u. 

Na eerder al het Amerikaanse Congres te woord te staan, zal hij dat dinsdagavond ook doen in het Europees Parlement. Die vraag hield hij lange tijd af, maar vorige week klonk dan toch het goede nieuws. Het was Antonio Tajani, de president van het Europees Parlement, zelf die de komst van de Facebook-CEO aankondigde. Hij stelde meteen dat de komst van Zuckerberg “een stap in de juiste richting is om het vertrouwen terug te winnen”.

Kritiek

Er kwam echter al snel kritiek op die aankondiging. Want in tegenstelling tot zijn zitting in het Amerikaanse Congres, die volledig openbaar was en live te volgen was op tv en op het internet, zou die in het Europees Parlement achter gesloten deuren gaan plaatsvinden.

Ook verschillende Belgische politici riepen Zuckerberg op de zitting openbaar te laten doorgaan. Europees ALDE-fractieleider Guy Verhofstadt zei de meeting niet te zullen bijwonen als die achter gesloten deuren zou plaatsvinden. Ook Open Vld-partijgenoot en minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo nodigde de Facebook-CEO uit voor een publiek debat.

“Goed nieuws voor de EU-burgers”

Tajani kondigt nu echter aan gesproken te hebben met Zuckerberg. “Ik heb persoonlijk met Facebook-CEO Zuckerberg de mogelijkheid besproken om onze ontmoeting met hem te webstreamen”, schrijft de president op Twitter. “Ik ben verheugd aan te kondigen dat hij dit verzoek heeft aanvaard. Goed nieuws voor de EU-burgers. Ik dank hem voor zijn respect voor het Europees Parlement.” De meeting zal morgen te volgen zijn op de site van het Europees Parlement van 18.15 u tot 19.30 u.

Dat de CEO van een bedrijf dat zelf livestreams aanbiedt daartoe moet overtuigd worden, is op zich natuurlijk al opmerkelijk; dat de beslissing daarvoor bij Zuckerberg ligt en niet bij het Europees Parlement is des te opmerkelijker. De vraag is nu of het Europees Parlement de Facebook-CEO meer het vuur aan de schenen kan leggen dan het Amerikaanse Congres. Dat blonk vooral uit in onwetendheid en maakte het Zuckerberg hoegenaamd niet moeilijk.

Meer
Lees meer...