Horecazaken mogen vanaf vandaag eindelijk weer gasten in hun binnenruimtes ontvangen, na 232 dagen van coronabeperkingen. De intussen bekende regels voor de terrassen zijn ook de richtsnoer voor de regels binnen.
- De versoepelingen werden bekrachtigd op het recentste Overlegcomité.
- Voor de uitbaters is het grootste verschilpunt met de terrasregeling de verplichte CO2-meter, zegt federatie Horeca Vlaanderen. Dat toestel moet de luchtkwaliteit meten. Hoe hoger de CO2-waarde in een ruimte, hoe groter de kans op verspreiding van het coronavirus.
- Het gebruik van een CO2-meter is verplicht in de ‘door het publiek toegankelijke gedeelten waar consumptie plaatsvindt’, verduidelijkt de horecafederatie. Enige uitzondering is een volledig open terras.
- De richtnorm voor de luchtkwaliteit is 900 ppm (deeltjes per miljoen) CO2. Tussen 900 en 1.200 ppm moet de uitbater compenserende maatregelen nemen. Boven 1.200 ppm moet de zaak meteen dicht.
- Het sluitingsuur voor de horeca wordt geharmoniseerd. Cafés en restaurants mogen zowel binnen als buiten open vanaf 5 uur ’s morgens tot 23.30 uur.
- Klanten moeten zitten. Aan de toog bestellen of aan de toog zitten mag dus niet.
- Tafels moeten op minstens 1,5 meter van elkaar staan en je mag met maximaal vier aan een tafel zitten. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend. Als je tot hetzelfde huishouden behoort, mag je met meer aan één tafel.
- Afhaalmaaltijden en -dranken kunnen worden aangeboden en geleverd tot ten laatste 23.30 uur.
- In shishabars is het gebruik van waterpijpen in groep verboden, individueel gebruik mag wel.
(am)