Amerikaans president Joe Biden beval de stopzetting van exportlicenties voor Amerikaanse bedrijven naar de Chinese telecomgigant Huawei.
Wordt Huawei het eerste slachtoffer van de chipoorlog tussen de VS en China?
Waarom is dit belangrijk?
Staten hebben momenteel nood aan zoveel mogelijk halfgeleiders. Wie dit strategisch product niet in handen kan krijgen, raakt achterop. De microchips zijn namelijk belangrijk voor de duurzame transitie en zitten in bijna alle producten, waaronder computers, elektrische voertuigen, smartphones en militaire apparatuur. De VS probeert ervoor te zorgen dat China nog zo weinig mogelijk halfgeleiders kan bemachtigen.In het nieuws: Het kabinet-Biden voert al enkele maanden de druk op om de chipexport naar China droog te leggen.
- De Financial Times berichtte dat president Biden nu een volgende stap had genomen door ook de Chinese telecomgigant Huawei af te snijden van ook maar enige Amerikaanse bevoorrading. Voormalig president Donald Trump voerde in 2019 al restricties in die moesten verhinderen dat Chinese bedrijven nog technologie in handen zou krijgen die een risico inhielden voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Bedrijven konden enkel nog door speciale exportlicenties aan te vragen exporteren naar China. Maar de laatste twee jaar begon Biden eveneens de druk op China op te voeren op vlak van speciale technologie.
- Vorig jaar oktober voerde hij ook al strenge restricties in voor geavanceerde semiconductoren en productiemateriaal. Recenter overtuigde hij zelfs nog Japan en Nederland om zich aan te sluiten bij de Amerikaanse restricties. Beide landen huisvesten belangrijke bedrijven die landen voorzien van productiemateriaal voor halfgeleiders.
- Dat Huawei nu op de exportbanlijst belandt, komt omdat het bedrijf zich de laatste vier jaar getransformeerd zou hebben. Destijds lag de focus enkel op 5G, maar ondertussen is dat uitgebreid tot onderzeekabels en cloudcomputing (het online beschikbaar stellen en leveren van diensten, software en gegevens). Een volledige stop op de chipsimport zou een zware catastrofale impact hebben voor het Chinese bedrijf.
- Volgens nieuwssite CNN reageert China bezorgd. De restricties zouden indruisen tegen de internationale handelsregels. Het land legde al een klacht neer bij de Wereldhandelsorganisatie.
(fjc)