Huismerk inktcartridges: een verstandige investering of niet?

Ben je toe aan nieuwe inktcartridges voor je printer? Dan schrik je misschien iedere keer weer van de prijzen, zeker van die van de officiële cartridges van je printerfabrikant. Helaas voor de fabrikanten zijn er ook meer dan genoeg imitatie inktcartridges in omloop en kunnen ze niets doen om dat te voorkomen, behalve jou ervoor te waarschuwen dat deze mogelijk schadelijk zijn voor je printer. Maar is dat ook zo? We bespreken of huismerk inktcartridges een investering zijn of niet. Zo ja, dan kun je met een gerust hart goedkoop printen.

Het prijsverschil verklaard

Huismerk inktcartridges kunnen aanzienlijk goedkoper zijn dan de officiële inktcartridges die printerfabrikanten verkopen. Hoe kan dat? Dat heeft meer met die fabrikant te maken dan met de huismerk cartridges. Printers zelf zijn immers niet zo heel erg duur meer. Het verdienmodel van printerfabrikanten is gebaseerd op het verkopen van dure inktcartridges. Daarom wordt er een flink winstmarge op berekend. Dat is bij huismerk inktcartridges aanzienlijk minder het geval, waardoor je er flink minder voor hoeft af te rekenen en flink kunt besparen op printen.

Kwaliteit van de inktcartridge

Maar is een officiële inktcartridge dan niet ook een teken van superieure kwaliteit? Het is zeker waar dat de inktcartridges die printerfabrikanten zelf produceren geoptimaliseerd zijn voor de printer en de beste kwaliteit zouden moeten kunnen leveren. Dat wil niet zeggen dat huismerk cartridges rotzooi zijn. De algemene consensus is dat de afdrukkwaliteit van imitatie cartridges vaak zeer acceptabel is. Van een groot verschil in kwaliteit is vaak geen sprake. Doe wel wat onderzoek naar het huismerk wat je van plan bent aan te schaffen, om te zien wat de ervaringen van anderen zijn.

De hoeveelheid inkt

Wellicht vraag je je nog af of je niet gewoon minder inkt krijgt in zo’n huismerk cartridge en dat hij daarom ook goedkoper is. Feit is dat dit gewoon voor je aankoop kunt vergelijken, omdat de inhoudsmaat altijd aangegeven staat. Het is zelfs zo dat het vaak juist de officiële cartridges zijn waar weinig inkt in zit vanwege het eerdergenoemde verdienmodel. Zo moet je snel weer nieuwe cartridges kopen. Hoeveel inkt je krijgt, is iets wat je dus in eigen hand hebt als je gewoon goed oplet bij je aankoop. Het is zeker geen reden om niet voor huismerk inktcartridges te kiezen.

Schadelijk voor je printer of niet?

Wat je misschien het belangrijkst vindt, is de vraag of zo’n imitatie cartridge wel veilig is voor je printer. Natuurlijk is het zo dat printerfabrikanten je er specifiek voor waarschuwen om geen niet-officiële cartridges in je printer te stoppen. Dat is echter vooral in hun eigen belang. Bij veruit de meeste varianten van huismerk inktcartridges is nog nooit schade aan printers gemeld. Ook om deze reden is het overigens verstandig om het huismerk eerst even te googelen om de ervaringen van anderen ermee te lezen.

Wat is dus het eindoordeel? Als je zelf je huiswerk doet en accepteert dat je voor aanzienlijk minder geld een iets lagere afdrukkwaliteit krijgt, heb je weinig reden om niet voor huismerk inktcartridges te kiezen. Uiteindelijk ben je een dief van je eigen portemonnee als je blijft investeren in die dure officiële cartridges van je printerfabrikant, zeker in deze tijd waarin alles al zo duur is geworden.

Meer
Lees meer...