‘Huizenjagers’ op VIER in opspraak: hoogspanningsmasten toegevoegd in postproductie

Gisteravond kregen we in Huizenjagers op VIER opvallende beelden voor de kiezen. Zo bleek het huis van de stralingsgevoelige Kaat omsingeld te zijn door hoogspanningsmasten. Een alerte Twitteraar wijst er nu op dat de programmamakers wellicht met de beelden geknoeid hebben. Zo zouden de masten in het echt helemaal niet aanwezig zijn op de bewuste locatie. De zender bevestigt nu dat de masten inderdaad in postproductie werden toegevoegd en belooft in de toekomst zulke praktijken te laten.

In Huizenjagers op VIER binden elke week drie makelaars met elkaar de strijd aan. Ze gaan op zoek naar de meest geschikte woning voor kandidaat-kopers. Gisteren was het Gentbrugse koppel Kaat en Gil aan de beurt. Ze wilden graag verhuizen, omdat er hoogspanningskabels in de buurt van hun huis staan.

“Ik ben stralingsgevoelig”, stelde Kaat. Om gezondheidsredenen ben ik dus genoodzaakt om te verhuizen. Het is heel belangrijk dat er geen hoogspannings- of zendmasten staan rond ons nieuwe huis.”

Op televisie was duidelijk te zien waar Kaat het over had: op de achtergrond waren twee hoge hoogspanningsmasten te zien. Het addertje onder het gras: die hoogspanningsmasten zouden daar in werkelijkheid niet staan.

“Beeldmanipulatie”

“Beeldmanipulatie op VIER”, schreef Gentbruggenaar David De Pue op Twitter. Hij deelde daarbij een beeld van dezelfde straat uit Google Street View. Daarop was geen hoogspanningsnetwerk te zien. “Ik woon daar in de buurt: die masten staan er niet. Dit is zeer misleidend.” Andere kijkers reageerden op de tweet dat de hoogspanningsmasten daar inderdaad nooit in de buurt gestaan hebben.

“In postproductie toegevoegd”

De persdienst van VIER stelt nu dat de zender “met de producent heeft afgesproken om in de toekomst mogelijke verwarring te vermijden en de kijker altijd duidelijk te informeren als er grappige of ludieke beeldelementen toegevoegd worden”: “Dit geldt ook voor alle andere VIER-programma’s.”

Productiehuis ZODIAK laat aan de kranten van De Persgroep weten dat “de zendmasten in postproductie werden toegevoegd om het verhaal te onderstrepen met een knipoog”: “In Huizenjagers staan de makelaars en de kandidaat-kopers steeds centraal. Het persoonlijk verhaal en de specifieke wensen van de kopers zijn een belangrijk onderdeel van reeks. We willen dit verhaal ook altijd zo duidelijk mogelijk schetsen naar de kijker toe.”

Meer
Lees meer...