In de IKEA in Bergen is maandag de eerste zogenaamde ‘Circular Hub’ geopend. In deze uitbreiding van de huidige koopjeshoek kunnen klanten ook zelf tweedehandsproducten van IKEA binnenbrengen. Het is de bedoeling om binnen de twee jaar zo’n shop te openen in iedere Belgische vestiging van IKEA.
IKEA wil de komende tijd werk maken van duurzaamheid en een circulaire economie. Zo wil het tegen 2030 alleen nog met hernieuwbare of gerecycleerde materialen werken en komt er ook een zero waste policy. Daarnaast opende de meubelketen in Zweden vorig jaar een heuse tweedehandswinkel.
In België zullen tweedehandsproducten van IKEA verkocht worden via de bestaande winkels. Daarvoor breidt de keten zijn huidige koopjeshoek uit. Momenteel zijn daar enkel toonzaalmodellen of licht beschadigde producten te koop. In de Circular Hub zal dat aanbod aangevuld worden met tweedehandsproducten van IKEA die door klanten binnengebracht zijn.
Tot de helft van aankoopbedrag
“Afhankelijk van de staat van het product krijgen klanten dan een Ikeavoucher voor maximaal de helft van het aankoopbedrag”, zegt Nathalie Van Edom, experte duurzaamheid bij IKEA België, aan Het Nieuwsblad. Als er meer gebruikssporen zijn, kan dat bedrag dalen tot 20 procent van de aankoopprijs.
De binnengebrachte producten zullen eerste in de IKEA-winkel zelf aangeboden worden. Als ze daar niet verkocht raken, gaan ze naar partners of naar De Kringwinkel.
In alle vestigingen
Met enige vertraging – door de coronacrisis – is maandag 1 maart in IKEA Bergen de eerste Circular Hub van ons land geopend. De komende twee jaar wil zullen ook de andere vestigingen in Anderlecht, Zaventem, Gent, Wilrijk, Hasselt, Aarlen en Hognoul zo’n afdeling krijgen.
Lees ook: Einde van een tijdperk: IKEA verwijst papieren catalogus naar prullenmand