Left Right
scrollTop top

#Ikdoenietmeermee: Bekende Nederlanders roepen op om coronamaatregelen niet meer te volgen


ikdoenietmeermee
© Famke Louise, Tim Douwsma – Bron: Instagram famkelouise_, Instagram timdouwsma

In Nederland is er op dit moment veel te doen over #ikdoenietmeermee. Met die hashtag roepen verschillende bekende Nederlanders op om de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan niet langer op te volgen. Ze stelling zich vragen bij het nut van de maatregelen en eisen “eerlijkheid en transparantie” van de overheid.

De hashtag #ikdoenietmeermee is nu al enkele dagen trending in Nederland. De actie werd gestart door Willem Engel van Viruswaarheid, een vereniging die zich al maandenlang verzet tegen de coronamaatregelen.

#ikdoenietmeermee

De hashtag werd al gebruikt door verschillende bekende Nederlanders, waaronder Thomas Berge, Tim Douwsma en Famke Louise. Die laatste deelde een filmpje op Instagram waarin ze haar mening duidelijk maakte. “Alleen samen krijgen we de overheid onder controle”, zo klinkt het. “Ik doe niet meer mee. Free the people.”

In de caption gaf ze nog wat meer informatie over de actie. “Nee, ik houd m’n bek niet! #ikdoenietmeermee”, zo staat bij Famke, maar ook de andere bekende Nederlanders te lezen. “Dit kan niet langer zo. Ik zeg ‘NEE’ tegen alle maatregelen totdat de overheid dit beleid controleerbaar kan rechtvaardigen. Ben je het met mij eens? Deel dit filmpje en maak er één voor je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. #ikdoenietmeermee Power to the people!

Alle deelnemers aan de actie deelden diezelfde boodschap. Ze zijn van mening dat de overheid niet voldoende transparant is over het coronavirus. Volgens hen zijn de maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker en de afstandsregel van anderhalve meter, nutteloos. Ze stellen zich ook vragen bij de dodelijkheid van het virus en zijn van mening dat de overheid met de maatregelen enkel angst zaait onder het volk.

Tegenbeweging

De #ikdoenietmeermee-beweging kon, uiteraard, al snel op heel wat kritiek rekenen. Daarom kwam er ook nieuwe hashtags #ikdoewelmee en #friedepiepel. Met die hashtags delen mensen hun verhaal over het coronavirus. Het gaat daarbij vaak over artsen en verpleegkundigen die vertellen over hoe ze dagelijks geconfronteerd worden met het virus en de ernstige gevolgen ervan. Maar er komen ook persoonlijke getuigenissen van mensen die familieleden verloren aan het virus of die er zelf door in het ziekenhuis belandden.

De hashtag kwam uiteindelijk ook terecht in de politiek, waar verschillende Nederlandse politici zich uitspraken tegen de beweging en ze omschreven als “onverantwoord”. Veel van de bekende Nederlanders die meedoen met de hashtag hebben namelijk jonge fans, die makkelijk beïnvloedbaar zijn. “Een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen”, zo klonk het bij VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.

Overheidspremies

De tegenbeweging bracht uiteindelijk ook interessante cijfers aan het licht. Want verschillende van de bekende Nederlanders die zich nu tegen de coronamaatregelen kanten, maakten er eerder dit jaar wel gretig gebruik van.

Zij kregen namelijk een overheidspremie als tegemoetkoming voor de verloren inkomsten. Zo kreeg Rapper Bizzey een premie van 18.729 euro en mocht DJ Chuckie 10.179 euro in ontvangst nemen. Ook het management van Famke Louise kreeg zo’n premie van 31.000 euro. Veel mensen zijn daarom nu van mening dat deze bekende Nederlanders die premies moeten terugstorten, aangezien ze deel uitmaken van de coronamaatregelen waar zij niet aan willen meewerken.

Stijging coronacijfers in Nederland

De oproep van de bekende Nederlanders komt ongelegen, want in Nederland is het virus de laatste weken weer fel aan kracht aan het winnen. Zo werden er de afgelopen week in totaal 13.471 besmettingen vastgesteld.

Een week geleden waren dat er nog 8.265. Vooral in de hoofdstad Amsterdam is het aantal besmettingen snel aan het stijgen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen door het coronavirus nemen toe in Nederland.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308