Vluchtelingen die Denemarken willen binnenkomen, zullen hun juwelen en andere waardevolle spullen die ze bij zich hebben moeten afgeven aan de grens, als de regering haar zin krijgt. Ze zouden maximum 300 euro aan cash mogen houden, plus een smartphone of gsm, laptop en trouwring (zonder diamanten).
Denemarken voert één van de meest agressieve beleiden als het aankomt op het ontmoedigen van vluchtelingen. Het plaatste bijvoorbeeld massaal veel advertenties met de boodschap “Don’t come here” in kranten in het Midden-Oosten afgelopen zomer. En nu gaat het parlement een maatregel stemmen die op z’n minst gezegd controversieel is: het wil vluchtelingen strippen van hun persoonlijke bezittingen voor ze binnen mogen.
Trouwringen
Zo zullen die alle cash die ze bij zich hebben moeten afgeven, op 300 euro na. Trouwringen, smartphones en gsm’s, laptops, de kleren aan hun lijf en in hun koffers plus “persoonlijke bezittingen die geen geldwaarde hebben” (foto-albums etc) mogen de vluchtelingen wel houden. Hoewel: een aantal parlementsleden hebben al geopperd dat trouwringen met diamanten vanaf een bepaald karaat ook ingeleverd zouden moeten worden.
Onder hen Martin Henriksen van de Deense Volkspartij (DF), ondertussen de tweede partij in Denemarken en zelfs de grootste bij de Europese verkiezingen van vorig jaar. De DF drukt zwaar z’n stempel op de Deense regering tegenwoordig. Hij noemde op de Deense televisie het voorstel “gewoon fair”.
“Nazi-praktijken”
Het geld dat het in beslag nemen van de bezittingen opbrengt, zou gebruikt worden om de kosten van hun opvang te verlichten. Het voorstel zou gesteund worden door alle huidige coalitiepartners volgens Deense kranten. Tegenstanders hebben het voorstel al vergeleken met “wat de nazi’s deden”.
Ze wijzen erop dat de nazi’s ook de goederen van migranten in beslag namen. Maar Naser Khader, zelf van Syrische afkomst en parlementslid voor de Deense Conservatieve Partij zei bijvoorbeeld dat het “unacceptable for Danish taxpayers is to pay for asylum seekers who brought wealth with them”.
De brug
Ondertussen bereidt de Zweedse regering een plan voor dat het mogelijk moet maken om de Oresundbrug tussen Denemarken en Zweden te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Zweden kampt met een grote toestroom van asielzoekers: het kreeg er dit jaar al bijna 200.000 te verwerken. Veel van hen werden doorgestuurd door Denemarken, dat amper 15.000 vluchtelingen opving.
De Oresundbrug verbindt de Deense hoofdstad Kopenhagen met de Zweedse stad Malmö. Dagelijks rijden circa 20.000 auto’s over de brug.