In deze landen doen mensen het meest aan ‘indrinken’ voor het uitgaan

‘Voordrinken’, ‘een bodem/fon leggen’, ‘indrinken’ … Er bestaan verschillende termen voor, maar we weten allemaal waarover het gaat: de avond vroeg beginnen en je thuis lamzuipen nog voor je met je vriendjes naar die hippe club huppelt. Maar wie zijn eigenlijk de grootste zuipschuiten? De Duitsers met hun bierbuiken, de Polen met hun wodka, wij met onze trappisten of de Fransen met hun rode wijnen?

Ga gij vanavond ook op stap? Bij veel jongeren hoort ‘indrinken’ daar tegenwoordig gewoon bij. Wetenschappers namen de proef op de som en onderzochten de ‘indrink’-cultuur in 25 landen. In totaal werden 65.126 mensen ondervraagd landen over hun drankgebruik.

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in de Drug and Alcohol Review. En de grote winnaar mag niemand verbazen: Ierland! Maar liefst 85,4 procent van de 1.883 Ierse deelnemers liet weten dat ze voor het uitgaan wel een drankje (of tien) lusten.

De tweede plaats gaat naar Noorwegen, waar 80 procent van de feestvierder al begint te drinken voor ze de deur uit zijn. Nieuw-Zeeland, Denemarken en het VK volgen met respectievelijk 87,7 procent, 76,2 procent en 75,3 procent.

En de Belgen?

België haalt een vrij gescheiden score met amper 54 procent. Dat lijkt misschien veel, maar als je bedenkt dat de Nederlanders 74,3 procent scoren, de Fransen 67,1 procent en de Duitsers 63 procent, zijn we nog best braaf (voor we uitgaan tenminste).

Van de Europese landen scoren enkel Italië (51 procent), Zwitserland (48,8 procent), Polen (47,9 procent), Hongarije (46,2 procent) en Griekenland (17,7 procent) lager dan ons.

Hoe hoger de drankprijs, hoe minder ‘indrinkers’

Er werd ook onderzocht welke factoren ervoor zorgen dat feestgangers thuis boozen. De conclusie verbaast niemand: het hangt af van de drankprijs in het land en het percentage zware drinkers. “Hoe meer mensen zwaar drinken in een land, hoe hoger het percentage ‘indrinkers’”, klinkt het. “In landen waar alcohol goedkoop is, zijn er meer mensen die grote hoeveelheden drinken, en daardoor ook meer mensen die ‘indrinken’. In landen waar drank duurder is, werd het tegenovergestelde vastgesteld.”

istock
Meer
Lees meer...