In deze landen hebben scholieren (en leerkrachten) het meeste vakantie

Vandaag gaan zo’n 1,2 miljoen leerlingen in Vlaanderen terug naar school. De zomervakantie is na twee maanden officieel afgelopen. En het is al uitkijken naar de herfstvakantie die in eind oktober zal plaatsvinden. Maar hebben we in België nu eigenlijk meer of minder schoolvakantie dan de rest van de wereld?

Na twee maanden zomervakantie, trekken vandaag alle leerlingen terug naar school. In totaal zullen ze, buiten de zomervakantie van 2 maanden, dit schooljaar weer 7 weken vakantie krijgen. Te veel? Kijk dan maar eens naar Italië of Costa Rica, daar krijgen leerlingen drie maanden grote vakantie. En in andere landen krijgen leerlingen maar zes weken zomervakantie, of moeten ze tijdens de grote vakantie gewoon verder studeren.

Europa

In Europa hebben de meeste leerlingen dezelfde schoolkalender: beginnen in september en eindigen in juni. De zomervakantie duurt dan 2 maanden, behalve in Nederland en Duitsland. Daar moeten leerlingen tevreden zijn met 6 weken vakantie. In Oost-Europa hebben leerlingen tijdens het schooljaar, het meeste vakantie. In Rusland, Bulgarije, Oekraïne en Roemenië blijft de school dicht tot wel 18 weken per jaar. Ook in Italië krijgen leerlingen 17 weken vakantie, met drie maanden zomervakantie. De arme stakkers in Denemarken, Noord-Ierland en Oostenrijk krijgen maar 12 weken vakantie per schooljaar.

Jakubmarian.com

Azië

Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen omgekeerd en ligt de zomervakantie rond Kerstmis. Daarom krijgen Aziatische scholen vrij van december tot februari. In sommige landen wordt in juli dan nog eens 2 weken vakantie gegeven. Australische leerlingen krijgen maar 1 maand zomervakantie rond kerstmis. Daarna krijgen ze na elk semester twee weken vakantie. Volgens de OECD is Australië het land met de meeste uren schooltijd. Met meer dan 10.000 uur, zitten leerlingen er 3.000 uur langer op de schoolbanken dan in België.

Ook in Japan ligt de grote vakantie niet in juli en augustus. Het schooljaar begint in April en eindigt, na 11 maanden in maart. In december krijgen de leerlingen nog een maandje vrij maar. In China wordt twee maanden zomervakantie gegeven, maar Chinese leerlingen worden dan wel verwacht zomercursussen te volgen of ingangsexamens voor te bereiden.

OECD

Amerika en Afrika

Costa Ricaanse leerlingen mogen zich het gelukkigst prijzen. Die krijgen een maand vakantie in de zomer én drie maanden rond Kerstmis. Omdat het zo warm is beginnen de schooldagen iets vroeger dan hier en zijn ze al afgelopen tegen het middaguur. Ook andere warme landen zoals Turkije, Uruguay en Italië zijn een drie maandelijkse zomervakantie gewoon. Leerlingen in de Verenigde Staten volgen evenveel aantal uren les als de gemiddelde Europese schoolganger en daar wordt het aantal vakantiedagen geregeld per staat.

In Mexico en Chili wordt minder vakantie gegeven dan gemiddeld. Net als in Brazilië wordt er ongeveer 200 dagen les gegeven per jaar. De leerlingen krijgen twee maanden vakantie tussen december en maart en twee weken in juli. Door het grote aantal leerlingen per school, wordt dezelfde les 2 keer per dag gegeven en moeten leerlingen maar een halve dag naar school.

In de Afrikaanse landen wordt het schooljaar opgedeeld in 3 trimesters, na elke periode volgt een maand vakantie. Zo hebben leerlingen in Kenia en Nigeria 12 weken vakantie per schooljaar. Maar voor de langste vakantie, ben je dus het beste af in Costa Rica of een Oost-Europees land zoals Rusland.

Meer
Lees meer...