In deze regio’s vind je de gevaarlijkste vulkanen ter wereld

In deze regio’s vind je de gevaarlijkste vulkanen ter wereld

De laatste maanden hebben we een aantal keren te horen gekregen dat mensen zijn vermist of gestorven door vulkaanuitbarstingen in Hawaï en Guatemala. Maar deze vulkanen zijn veruit niet de enige gevaarlijke. Reiswebsite Travel & Leisure waarschuwt voor deze acht gevaarlijke vulkanen in dichtbevolkte regio’s waar ook veel toeristen naartoe gaan.

1. Vesuvius – Napels, Italië

De vulkaan Vesuvius heeft in het verleden al een aantal uitbarstingen gehad. De bekendste eruptie van de vulkaan is die van augustus 79. Ook bekend als één van de gewelddadigste uitbarstingen uit de geschiedenis. Toen de vulkaan explodeerde, werden Pompeï, Stabiae en Oplontis volledig bedolven onder as en steen.

De laatste uitbarsting dateert wel uit 1944, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer kan gebeuren. De regio trekt veel toeristen aan en er wonen heel wat mensen in deze regio. De Italiaanse overheid is wel voorbereid en heeft enkele veiligheidsmaatregelen genomen indien de vulkaan zou uitbarsten.

2. Mount Rainier – Washington, Verenigde Staten

Deze vulkaan zou ook één van de gevaarlijkste zijn ter wereld. Door de hoge ligging van de berg, kan het heel wat schade met zich meebrengen. Als de vulkaan zou uitbarsten, zouden meer dan twee miljoen mensen getroffen kunnen worden.

Door de hitte van lava zou het sneeuw en ijs smelten en een snelle afwaartse stroom veroorzaken met modder, stenen en lahar (=vulkanische as, puimsteen en brokken gesmolten of gestolde lava).

3. Novarupta – Alaska, Verenigde Staten

In 1912 vond hier één van de grootste uitbarstingen van de eeuw. In de buurt van de vulkaan wonen niet veel mensen, maar de assen geraakten wel heel ver waardoor mensen in de nabije steden last hadden.

De vulkanen in deze regio zouden normaal niet uitbarsten, maar er zijn wel experten die meer dan tien vulkanen in de buurt goed in het oog houden. Je weet maar nooit, hé?

4. Mount Pinatubo – Luzon, Filipijnen

Mount Pinatubo is een populaire bestemming voor toeristen. Maar de vulkaan heeft in 1991 wel gezorgd voor 722 doden na een uitbarsting. Vandaag leven er zo’n 21 miljoen mensen binnen de 100 kilometer rond Pinatubo.

5. Agung, Bali – Indonesië

De laatste eruptie is geleden van 1963 en toen zijn er meer 1.000 doden gevallen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet meer kan gebeuren. In 2017 en 2018 werden er ook assen boven Agung waargenomen. De regio is heel populair bij toeristen en er wonen ook zo’n vier miljoen mensen in de buurt.

6. Fuji – Honshu, Japan

Deze vulkaan heeft sinds 1707 geen uitbarsting meer gehad. Maar de trigger was wel een aardbeving waardoor druk onder de vulkaan ontstaat. Daarom maakten experten zich na de uitbarsting van 2011 zorgen. Ze voorspelden een uitbarsting in 2014, maar uiteindelijk is dat niet gebeurd. Toch moeten we opletten, want een aardbeving en dus ook een vulkaanuitbarsting kan altijd voorkomen.

7. Merapi – Midden-Java, Indonesië

Eén van de actiefste vulkanen van Indonesië is Merapi en heeft al eeuwenlang regelmatig een uitbarsting. Volgens NASA is de vulkaan een risico. De laatste uitbarsting op 11 mei zorgde voor assen en rookpluimen in de lucht waardoor mensen werden geëvacueerd. Er wonen nu zo’n 24 miljoen mensen in de regio.

Gesponsorde artikelen