In dit filmpje toont Volkswagen hoe de problemen met de sjoemeldiesels opgelost zullen worden

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft meer informatie gegeven over welke maatregelen getroffen zullen worden bij de zogenoemde sjoemeldiesels. In een filmpje toont VW wat er gedaan zal worden om de uitstoot van de wagens terug te dringen.

Wereldwijd rijden er momenteel miljoenen wagens van de Volkswagen-groep rond die meer uitstoten dan wat eerst aangegeven werd. Dat werd bekomen dankzij de zogenoemde sjoemelsoftware, die zelf weet wanneer er tests op de wagen uitgevoerd worden en waardoor de motor zich anders ging gedragen. In België gaat het om 393.000 wagens, en die zullen allemaal teruggeroepen worden voor een aanpassing.

Aanpassingen

Wat er bij die terugroepactie exact zou gebeuren, is lang onduidelijk gebleven. Nu heeft Volkswagen echter een filmpje online gezet met meer uitleg. Voor de 2.0-liter diesels zal een softwareupdate volstaan om het probleem te verhelpen, en op een half uurtje zou klaar moeten zijn. Voor de 1.2-liters zou dat ook het geval zijn, maar de uiteindelijke beslissing wordt pas later genomen. De 1.6-liter diesels krijgen ook een softwareupdate, maar daarnaast ook een nieuw onderdeel.

Dat nieuwe onderdeel zal voor de luchtmassameter geïnstalleerd worden. Die sensor meet hoeveel lucht er door de motor wordt opgenomen, waarna de motor kan beslissen hoeveel brandstof er geïnjecteerd moet worden. Het nieuwe onderdeel moet die luchtstroom stabieler maken, wat de uitstoot naar omlaag zou moeten halen. Softwareupdate plus installatie zou een uurtje in beslag nemen, en Volkswagen heeft het doel voor ogen om aan alle emissievoorwaarden te voldoen zonder negatieve effecten te hebben op brandstofverbruik en performantie van de wagen. Maar, “of deze doelen bereikt worden hangt nog af van testen bij alle mogelijke modellen”.