In Florida stemt de Senaat tegen verstrenging wapenwet, voor bewapenen leraars

In de Amerikaanse staat Florida werd zaterdag – minder dan 3 weken na de slachtpartij in de Marjorie Stoneman Douglas School in Parkland – een wetsvoorstel om semi-automatische wapens te verbieden door de senaat werd weggestemd. Een wetsvoorstel om leraars in scholen te gaan bewapenen werd wel aanvaard. De NRA verzet zich tegen elke mogelijke verstrenging van de Amerikaanse wapenwetten.

Waarom zijn politici zo bang van de NRA?

De NRA is een organisatie met veel macht en invloed, die zal enkel blijven groeien naarmate het aantal wapens toeneemt. ‘De NRA en de wapenindustrie delen één gemeenschappelijk belang,’ zegt Robert Spitzer van de State University of New York en auteur van verschillende boeken over de wapenwetgeving: ‘Ze willen zo veel mogelijk wapens in zoveel mogelijk Amerikaanse gezinnen als maar mogelijk is.’ Daarin boeken ze enorm veel succes, want hoewel exacte cijfers ontbreken zouden er ondertussen 350 miljoen wapens in de VS rondslingeren. Dat zijn er meer dan er Amerikanen zijn.

In een studie van Pew Research staat dat zo’n 30 procent van de Amerikaanse volwassenen nu in bezit is van één of meerdere wapens. Cijfers waar Europa van duizelt. Maar elk voorstel voor een strengere wapenwet is voor de NRA onbespreekbaar. Elk debat over strengere wapenwetten wordt gewoon omgedraaid. Tijdens een speech vorige week pleitte NRA-topman Wayne LaPierre dan ook voor meer wapens op school.

Meer
Lees meer...