“In mei leggen alle vogels een ei”: opwarming klimaat maakt ook bij ons komaf met dat gezegde

“In mei leggen alle vogels een ei”: je kent het gezegde wel. Maar door de opwarming van ons klimaat is dat ondertussen april geworden. 

Vogels in onze contreien leggen steeds vroeger eieren. Ze doen dat zodra het warm wordt en er genoeg te eten is. En in april zijn er al voldoende insecten en wormen.

Uit onderzoek van Sovon blijkt dat koolmezen hun eieren tien dagen eerder leggen dan 35 jaar geleden. Daarnaast leggen koolmezen een ei minder dan toen. “Waarschijnlijk hebben ze zich niet helemaal aangepast aan de vervroegde rupsenpiek, vandaar dat er een eitje minder wordt gelegd. Zo blijft er genoeg eten over voor de kuikens”, zegt Albert de Jong van Sovon.

Rupsenpiek

“Door de klimaatverandering komt de rupsenpiek eerder. Vogels zijn afhankelijk van rupsen bij het grootbrengen van hun jongen. Doordat er eerder in het jaar veel rupsen zijn, moeten vogels ook eerder hun eieren gaan leggen.”

Niet alle vogels worden beïnvloed door klimaatverandering. Roofvogels zoals de bosuil zijn niet afhankelijk van een rupsenpiek en kunnen in de winter genoeg eten verzamelen. Bosuilen leggen hun eieren al in januari.

Voor andere vogels geldt dat ze zich moeten aanpassen aan de klimaatverandering. Zij leggen de eitjes ieder jaar een beetje eerder.

Meer
Lees meer...