Indiase Harnaaz Sandhu is Miss Universe 2021 ondanks coronamaatregelen en boycot

De Indiase Harnaaz Sandhu werd vandaag, op maandag 13 december, gekroond tot Miss Universe 2021. Dat maakt haar de eerste winnares uit India in meer dan twee decennia. Maar de ceremonie werd een beetje overschaduwd door bezorgdheid over de nieuwe omikronvariant en de oproepen tot een boycot op basis van het Israëlische nederzettingenbeleid.

De Indiase deelneemster Harnaaz Sandhu heeft de 70ste editie van de Miss Universe schoonheidswedstrijd gewonnen, die in de Israëlische badplaats Eilat werd gehouden. Na te zijn uitgesteld vanwege de Covid-19 pandemie en de grote bezorgdheid over de nieuwe variant, werd de missverkiezing ook getroffen door herhaalde oproepen tot een boycot vanwege de Palestijnse crisis, schrijft Al Jazeera.

India aan de top

De 21-jarige Sandhu werd gekroond door Andrea Meza uit Mexico, die de titel in 2020 won. Het Indiase model versloeg maar liefst 80 deelneemsters en noch de pandemie, noch de beïnvloeding van de politiek konden haar tegenhouden. India won de titel voor het laatst in 2000 toen Bollywood-actrice Lara Dutta werd gekroond tot Miss Universe, daarvoor was dat Sushmita Sen in 1994, ook een Bollywood-actrice. De kersverse winnares zei dat ze zich “overweldigd voelde omdat het al 21 jaar geleden is dat India de Miss Universe-kroon kreeg”.

Nadia Ferreira uit Paraguay eindigde op de tweede plaats. Terwijl onze Miss België, Kedist Deltour, het jammer genoeg niet eens tot in de top 16 schopte, evenals de Nederlandse Julia Sinning.

De verkiezing hield wel een heel ongebruikelijk timing aan en werd midden in de nacht gehouden. De show eindigde vandaag rond 4 uur ’s ochtends onze tijd, om tegemoet te komen aan het primetime televisieschema in de Verenigde Staten. De verkiezing omvatte traditionele vertoningen van nationale kostuums, zwemkleding en een reeks interviewvragen om de spreekvaardigheid van de deelnemers te testen. De top 10 pronkte met rijkelijk vergulde avondjurken in goud, zilver of brons.

Covid-protocol

De verkiezing kreeg te maken met een extra uitdaging in de vorm van de omikronvariant, die zich de weken voor het evenement alsmaar meer verspreidde. Hierdoor besliste Israël om noodgedwongen zijn grenzen te sluiten voor buitenlandse toeristen. Hoewel de meeste Miss Universe-deelneemsters al in het land waren voordat de nieuwe reisvoorschriften van kracht werden, kregen sommigen speciale toestemming om Israël binnen te komen na een quarantaineperiode van 72 uur. Daarnaast moesten alle deelneemsters zich elke 48 uur laten testen en zich aan strikte maskervoorschriften houden.

De Franse deelneemster Clemence Botino testte na aankomst in Israël positief op het coronavirus, maar werd na 10 dagen quarantaine virusvrij verklaard en mocht weer aan de missverkiezing deelnemen. De verkiezing van vorig jaar werd al uitgesteld, met als gevolg dat de Mexicaanse Andrea Meza pas in mei van dit jaar tot Miss Universe werd gekroond. Met de winst van Sandhu kwam er gisteren een einde aan haar verkorte ambtstermijn.

Politiek

Maar niet alleen de pandemie wierp in de aanloop naar de Miss Universe-verkiezing van dit jaar een schaduw over de show en de deelneemsters. Zo had een Palestijnse boycotbeweging er bij de deelnemers op aangedrongen het evenement over te slaan om te protesteren tegen de behandeling van de Palestijnen door Israël. Hoewel er in totaal 80 vrouwen aan de wedstrijd deelnamen, besloot Zuid-Afrika de steun voor zijn eigen kandidate, de 24-jarige Lalela Mswane, in te trekken vanwege de “wreedheden begaan door Israël tegen Palestijnen”. De Zuid-Afrikaanse Mswane besloot zelf om toch wel deel te nemen.

Aan de andere kant zag de 2021-editie van de verkiezing wel de komst van de 25-jarige Manar Nadeem Deyani uit Bahrein, dat vorig jaar de betrekkingen met Israël normaliseerde, en de Marokkaanse Kawtar Benhalima, de eerste vrouw die het land vertegenwoordigt sinds 1978, nadat het in 2020 de banden met Israël normaliseerde.

Uiteindelijk hebben alleen Indonesië en Maleisië, landen die geen diplomatieke betrekkingen met Israël hebben, geen vertegenwoordiger gestuurd, verwijzend naar de wereldwijde Covid-19 situatie en niet naar de politieke kwestie van het land. De Verenigde Arabische Emiraten, die vorig jaar ook de banden met Israël normaliseerden, hebben eveneens geen kandidaat gestuurd. Maar zeiden dat dit “te wijten was aan tijdsdruk” bij het selecteren van hun nationale winnaar.

Miss Universe

De deelneemsters aan de verkiezing landden eind vorige maand in Israël en hebben sindsdien plaatsen bezocht, waarbij ze soms ook kritiek kregen wegens culturele ongevoeligheid. In een interview vorige maand drong Meza, de Miss Universe 2020, er bij de deelnemers op aan om de politiek buiten de verkiezing te laten, en zei dat de bijeenkomst bedoeld was om vrouwen van verschillende achtergronden samen te brengen. “Als je meedoet, vergeet je de politiek en je religie”, zei de Miss Universe van 2020 destijds tegen het persbureau Associated Press.

Sara Salansky, een ambtenaar van het Israëlische ministerie van Toerisme, zei dat het land eerder dit jaar was uitgekozen om de wedstrijd te organiseren vanwege Israëls succesvolle vaccinatieprogramma tegen het coronavirus.

Deelnemers aan de verkiezing, die mede-eigendom was van Donald Trump voordat hij president van de VS werd, moeten tussen de 18 en 28 jaar oud zijn en mogen niet getrouwd zijn of een kind hebben.

Meer
Lees meer...