De duurste stad ter wereld ligt in Israël

Tel Aviv is wereldwijd de duurste stad om te leven. De tweede plek wordt gedeeld door de Franse hoofdstad Parijs en Singapore. Het is de eerste keer dat Tel Aviv de eerste plaats bekleedt. Vooral de rol van de nationale munteenheid, de Israëlische sjekel, en oplopende transport- en groentenprijzen liggen aan de basis van de sterke stijging van de Israëlische stad.

De lijst met duurste steden wordt ieder jaar samengesteld door The Economist Intelligence Unit, een onderzoeks- en analysebedrijf onder de Britse mediagroep The Economist. Zij beoordeelden 173 grote steden over heel de wereld aan de hand van een resem parameters, waaronder de koers van de nationale munteenheden, prijzen, inflatie, etc…

Inflatie

Dat Tel Aviv zo hoog eindigt, kent verschillende redenen. Zo is de Israëlische sjekel wereldwijd de sterkste munt, Israël bouwde de laatste 25 jaar een sterke positie uit in de technologiesector en de energiehandel, waardoor buitenlandse valuta het land binnen stromen.

Hiernaast kent Israël, net zoals heel de EU, een sterk stijgende inflatie. Daardoor zijn veel goederen, zoals alcohol, brandstof, maar ook groenten veel duurder geworden. Hierbij komen ook nog de stijgende energieprijzen, de forse stijging van grondstoffen en de aanslepende vertragingen in het wereldwijde transport.

Dalers en stijgers

  • In de lijst zakt de Italiaanse hoofdstad Rome terug van 32 naar 48. De voornaamste besparingen voor Romeinen bevinden zich in de winkels zelf.
  • De sterkste stijger daarentegen is de Iraanse stad Teheran, die van 79 naar 29 springt. De herinvoering van Amerikaanse sancties tegen Iran leidden in het land tot aanhoudende tekorten aan goederen en de stijgende kost van import.
  • Damascus in Syrië en Tripoli in Libië worden gezien als de goedkoopste steden om te wonen. Beide landen kampen echter met ernstige geopolitieke problemen; verhuizen naar Damascus of Tripoli lijkt dus niet de beste optie de dag van vandaag.

(mah)

Meer
Lees meer...