Ineens paniek bij Amerikanen nu blijkt dat Noord-Korea gisteren wel degelijk ICBM testte. Gaan we naar oorlog?

Hoewel het eerder nog volhield dat de Noord-Koreanen een middellangeafstandsraket hadden getest, heeft de VS na bestudering van de gegevens toch geconcludeerd dat Noord-Korea inderdaad een ICBM heeft getest. En dat zorgt voor paniek. Minister Tillerson van Buitenlandse Zaken spreekt van een nieuwe escalatie van de nucleaire dreiging uit Noord-Korea en roept op tot wereldwijde actie. Is een militair conflict met het land van Kim Jong-un nog te vermijden? Experts vrezen van niet.

De VS gaat er nu van uit dat Noord-Korea gisteren, zoals het zelf beweert, een intercontinentale raket, een ICBM, heeft getest en veroordeelt die actie scherp. Het Amerikaanse leger dacht gisteren nog dat het om een middellangeafstandsraket ging, maar erkent nu dat het een ICBM was. Die zou in theorie de Amerikaanse staat Alaska kunnen raken.

De VS heeft laten weten bereid te zijn alle mogelijke middelen in te zetten om zichzelf en zijn bondgenoten te beschermen tegen de groeiende dreiging van Noord-Korea. Minister Tillerson van Buitenlandse Zaken spreekt van een nieuwe escalatie van de nucleaire dreiging uit Noord-Korea en roept op tot wereldwijde actie. Elk land dat Noord-Korea economische of militaire steun geeft, Noord-Koreaanse gastarbeiders heeft of de VN-sancties negeert, houdt een gevaarlijk regime in stand, staat in een verklaring van Tillerson.

Het Amerikaanse leger zegt dat het samen met Zuid-Koreaanse troepen raketten heeft afgevuurd in de wateren bij Zuid-Korea als een signaal aan Noord-Korea.

Cadeaus

Gisteravond riepen Democratische én Republikeinse politici de regering van president Trump op om een steviger antwoord te formuleren op de Noord-Koreaanse rakettest. Trump twitterde alleen over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: “Heeft die vent niets beters te doen?” (Lees: Noord-Koreanen trekken zich niks aan van waarschuwing Trump en lanceren nieuwe raket)

China en Rusland willen dat Noord-Korea stopt met de testen en dat de VS geen legeroefeningen meer houdt bij Zuid-Korea.

Noord-Korea heeft alweer gereageerd op de internationale kritiek en laten weten nooit te zullen stoppen met raketten of kernwapens.

In een verklaring op de staatsmedia staat dat Kim Jong-un er bij zijn wetenschappers op heeft aangedrongen vaak kleine en grote cadeaus in de vorm van rakettesten naar de Amerikanen te sturen. De test van gisteren was een cadeau voor de nationale feestdag van de VS.

De VN-Veiligheidsraad buigt zich vandaag over de meest recente Noord-Koreaanse raketlancering. Amerikaanse diplomaten hebben gevraagd om een zitting achter gesloten deuren, zei een woordvoerder van de Amerikaanse VN-delegatie.

Agenda

In 2017 werden er al 14 tests met raketten uitgevoerd door Noord-Korea, waar we van weten tenminste. Er wordt met verschillende soorten raketten getest bovendien. Dat toont aan dat er serieus aan de technologie wordt gesleuteld. De enige manier om een succesvol kernwapenprogramma te beginnen, is namelijk om uitvoerig te testen.

Als je de rakettests in een bredere context plaatst, zie je dat Noord-Korea één doel heeft, de “eindoverwinning” waarbij het Koreaanse schiereiland onder het Noord-Koreaanse regime verenigd wordt. Daar moeten we niet naïef over zijn, zeggen experts zoals Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

Noord-Korea-watchers zijn het er over het algemeen over eens dat bij Kim Jong-un een paar vijzen loszitten, maar, dat in tegenstelling tot zijn vader, hij geen idioot is. Hij is erg berekend, zeggen ze, en het beste bewijs daarvan is dat hij nog steeds zit waar hij zit.

De analyse dat de tests voornamelijk zijn bedoeld als provocatie, kloppen helemaal niet zeggen de experts. Er zijn voor Kim Jong-un namelijk veel goedkopere en makkelijkere manieren om buurlanden en het Westen te provoceren.

Psychopaat, maar geen dumbo

Wie een beetje afstand neemt, moet inderdaad toegeven dat het een bizar verhaal is: ballistische raketten maken en lanceren en testen met atoombommen doen, zuiver om te provoceren. En als marketingtruc om aan de macht te blijven en het regime te kunnen blijven handhaven.

Als Noord-Korea langeafstandsraketten kan maken, zal het land die vroeg of laat echt gaan gebruiken. Misschien niet in eerste instantie om zelf aan te vallen, maar wel om zich te verdedigen.

Er is ook dit: Kim Jong-un is dan misschien een psychopaat, hij is geen dumbo. Hij weet heel goed dat geen enkele Amerikaanse president ooit het risico zal aandurven dat de Westkust van Amerika door een Noord-Koreaanse kernraket wordt getroffen.

“Conflict met Noord-Korea is onafwendbaar”

En dat verklaart waarom Noord-Korea-watchers nu eigenlijk al zeggen dat een conflict onafwendbaar is.

Als Noord-Korea afstand doet van de kernwapens, zal Kim Jong-un net zo eindigen als Muammar al-Khaddafi in Libië. Dat weet hij.

Het is ondertussen ook al te laat om bij wijze van preventieve aanval het hele Noord-Koreaanse arsenaal aan massavernietigingswapens te verwoesten. En als er toch zo’n preventieve aanval komt, zal Noord-Korea dus vergelden, en dat zal het wellicht doen door in eerste instantie raketten naar Seoul te sturen in Zuid-Korea.

Volgens de meeste Noord-Korea-experts heeft het ook geen zin om te proberen de economie te liberaliseren in dat land. “Pogingen daartoe getuigen van grensoverschrijdende naïviteit”, zegt Breuker bijvoorbeeld. “Het regime zal dat nooit toestaan.”

Wat dan wel? Alle geldkranen dichtdraaien, en alle handel met Noord-Korea stoppen, luidt het. Daarmee kunnen we het proces in elk geval vertragen. Maar een oplossing? Niemand lijkt te geloven dat het nog tot de mogelijkheden behoort.

Meer
Lees meer...