Interne oorlog bij Facebook woedt voort: ook oprichters Instagram nemen nu ontslag

Interne oorlog bij Facebook woedt voort: ook oprichters Instagram nemen nu ontslag

Omdat ze de jongste tijd “intern botsten” over de plannen van Facebook met Instagram verlaten de oprichters van de populaire foto- en videodienst het moederbedrijf. Het vertrek zorgt voor een verdieping van de ergste crisis die Facebook heeft gehad sinds de oprichting. In april liet WhatsApp-bedenker en directielid van Facebook Jan Koum nog weten dat hij ook opstapt. Zijn kompaan Brian Acton deed dat ook al.

Kevin Systrom en Mike Krieger zouden het onder meer met Facebook-topman Mark Zuckerberg oneens zijn over de te hanteren strategie om te groeien met Instagram. Intern zou al langer bekend zijn dat Systrom en Krieger niet meer op hun plek waren en hun vertrek aan het plannen waren.

In een gezamenlijke verklaring spreken Systrom – die de afgelopen jaren de topman was – en Krieger hun dankbaarheid uit voor de afgelopen jaren bij Instagram en voor de tijd onder de vleugels van moederbedrijf Facebook. Ook bedanken ze topman Zuckerberg en zijn rechterhand, operationeel directeur Sheryl Sandberg. “We zijn van plan tijd voor ons zelf te nemen.”

Zuckerberg zegt op zijn beurt in een verklaring dat “Kevin en Mike buitengewone productleiders zijn en dat Instagram hun creatieve talenten symboliseert”. Ook zegt hij de afgelopen jaren veel van ze te hebben geleerd en wenst ze succes.

Koum

De stap is pijnlijk voor moederbedrijf Facebook, dat in 2012 Instagram kocht voor een miljard dollar. Eerder dit jaar vertrok ook Jan Koum, de oprichter van WhatsApp, een ander bedrijf dat door Facebook is ingelijfd. Die deed dat volgens Amerikaanse media ook omdat hij het niet eens was met de koers van het bedrijf.

Volgens The Washington Post had Koum ruzie met Zuckerberg over de te volgen strategie. Daarnaast zou het sociale netwerk pogingen hebben gedaan om meer persoonlijke data te krijgen van WhatsApp-gebruikers en zou er zelfs zijn gesproken over het afzwakken van de versleuteling.

Brian Acton

Koum bedacht WhatsApp samen met Brian Acton in 2009. Acton verliet WhatsApp vorig jaar en wordt gezien als een belangrijke aanstichter van de #deleteFacebook-campagne die ontstond na het schandaal rond Cambridge Analytica. Hij is tegenwoordig voorzitter van de Signal Foundation. Acton investeerde 50 miljoen dollar in de ontwikkeling van de Signal chatapp.

“Het vertrek van Kevin, Mike, Jan en Brian betekent dat Facebook, WhatsApp en Instagram meer dan ooit worden geleid door een persoon: Mark Zuckerberg”, zegt een voormalig Facebook-manager tegen The New York Times. “En in mijn ogen is dat slecht voor de gebruikers van die producten.”

Gesponsorde artikelen