Interview met koning Albert is slappe koffie, maar we weten nu wel dat Paola thuis de broek draagt

Het interview met koning Albert II, dat vorige week ophef in het Paleis veroorzaakte, heeft nog niet veel vuurwerk opgeleverd. Een koning onderbreek je niet, en dus bleef koning Albert maar doorpraten. Over zijn vader, over de oorlog en over de dood van zijn broer Boudewijn. Dat laatste was nog wel interessant, maar voorts is het nu hopen dat het beste voor het tweede deel van vanavond is gehouden. Van het dubbelgesprek met Paola was nog niet veel te zien, maar heel even kregen we toch een unieke blik in het leven van een koninklijk koppel met pensioen.

Koning Filip heeft tot nu toe nog geen reden om een boze blik naar kasteel Belvédère te sturen. Hij was immers niet op de hoogte van de interviews die koning Albert onlangs gegeven heeft. Eerst aan RTL in het Frans en vervolgens aan VTM in het Nederlands. Maar beide interviews bleven steken in het protocol dat toch rond een koninklijke figuur hangt. Mag je een koning wel onderbreken wanneer hij begint af te dwalen en de interesse van zijn publiek dreigt te verliezen? Duidelijk niet, want de koning zag in de interviews vooral de kans om zijn memoires in te spreken, zijn levensverhaal. En om ons toch te laten weten dat het pensioen niet helemaal is wat hij ervan verwacht had. Ook al blijft hij bij zijn beslissing, die hij samen met Paola genomen heeft.

Tijd voor Paola

Heel even zaten koning Albert en koningin Paola samen op de sofa. Na een kort gesprek over de sofa zelf en de thee van een minister begon de koning over zijn nieuwe leven. Paola probeerde er meteen tussen te komen, iets was koning Albert enkel in het begin van het gesprek nog kon vermijden. Vanaf nu komt zij opnieuw in het centrum van zijn leven te staan, misschien is dat zelfs een beetje van moeten. Zo leerden we dat Albert tegenwoordig tijd vrijmaakt om samen met haar naar kunst te gaan kijken, wat de koningin erg boeit. “We zijn nog gezond genoeg, we willen nu dingen samen doen”, zegt Paola.

Paola blijkt nog heel actief te zijn en moet voortdurend iets om handen hebben, legt Albert uit. “Ik dacht dat ik nu wat meer ging kunnen uitslapen, maar ze is altijd al vroeg wakker.” Zou het dus kunnen dat Paola nu (over vroeger spreken we ons niet uit) de broek draagt in kasteel Belvédère? In het gesprek met VTM-reporter Barend Leyts heeft Albert het ook over zijn passie voor moto’s. Hij lijkt de snelheid van een moto wel te missen, maar zou het zelfs niet moeten overwegen om ermee te herbeginnen. “Ik mag het niet van mijn vrouw, zij is zeer streng, strenger dan de radars”, grapt hij. Koning Albert verklapt overigens dat hij duizenden kilometers met zijn moto heeft gereden en daarbij verschillende ongevallen heeft gehad. Maar nooit in België, enkel in het zuiden van Frankrijk.

EPA
Getty Images
VTM

Oorlog heeft koning Albert geraakt

Als één ding duidelijk werd toen we koning Albert en koningin Paola in de sofa zagen zitten, dan was het wel dat het een oud koppel is. Zoals we allemaal wel grootouders hebben, die op hun leeftijd de noodzaak voelen om hun verhaal te vertellen voor het te laat is. Het gaf zelfs een vertrouwd gevoel om de koning over de oorlogsjaren bezig te horen. Hij heeft die als kleine jongen meegemaakt en zat letterlijk in het hol van de leeuw. Op de dag van de landing in Normandië (6 juni 1944) moest koning Leopold III van de Duitsers zijn koffers pakken en vertrekken. Hij sprak toen even langs de telefoon met zijn zoon en vertelde hem dat hij ze elkaar misschien nooit meer zouden zien. Die herinnering liet sporen na bij koning Albert, alsook het feit dat hij drie dagen later eveneens moest vertrekken en in het hoofdkwartier van de SS even samen met Boudewijn geïsoleerd werd. Daar zag hij uiteindelijk zijn vader terug.

Het gesprek over de oorlogsjaren ging vrij lang door en RTL-interviewer Pascal Vrebos liet de koning de hele tijd uitspreken. Ook tegenover VTM liet de koning blijken dat het voor hem belangrijk is over dat onderwerp te vertellen. Onlangs hielp hij prinses Elizabeth met een werkje voor school en dat was voor hem de kans om haar te vertellen over die vreselijke jaren. Albert zegt ook dat hij het erg vindt dat kinderen in Duitsland nu zelfs niet meer weten wie Hitler is.

EPA

Stiefmoeder

Koning Albert verloor al op jonge leeftijd zijn moeder na een verkeersongeval en zijn stiefmoeder heeft haar nooit kunnen vervangen. “Als kleine jongen was het goed om een stiefmoeder te hebben, omdat er dan een vrouw in huis is”, zegt Albert. “Maar naarmate je ouder wordt, is het moeilijker om dingen te aanvaarden van iemand die je moeder niet is.” Hij legt voorts uit dat hij en zijn broer de troonsafstand van zijn vader Leopold III wel voelden aankomen. De regent die hem opvolgde heeft vervolgens de Belgische monarchie gered. “Hij heeft de leegte opgevuld en heeft zijn taken als staatshoofd goed vervuld”, antwoordde koning Albert alweer heel keurig.

“Ik vrees dat ik de laatste koning word”

Het is intussen duidelijk dat er voldoende geknipt en geplakt is om koning Albert geen verkeerde dingen te horen zeggen. Bovendien bleven ook de vragen heel braaf en kreeg het interview pas een interessante wending toen de dood van koning Boudewijn aan bod kwam. De emotie sloeg zelfs even toe wanneer koning Albert over de noodlottige dag in 1993 sprak. Zijn raadgever had hem verwittigd dat Boudewijn onwel geworden was en hij beter naar koningin Fabiola in Spanje kon bellen. Daar werd in alle kalmte opgenomen, zodat Albert vrij optimistisch was toen hij zijn schoonzus aan de lijn kreeg. “Hoe is het nu met hem?”, vroeg hij vrij opgetogen. Waarop Fabiola antwoordde: “Nu? Hij is in de hemel. Hij is overleden.” Dat was een zware klap voor de koning.

De betreurde Jean-Luc Dehaene was op dat ogenblik premier en wanneer de koning over hun gesprek toen praatte, herkenden we de typische stijl van Dehaene. Die begon kort en bondig met zijn medeleven te betuigen en ging dan meteen over tot de orde van de dag. Hij wou weten of Albert bereid was zijn broer als koning op te volgen. Daar was koning Albert duidelijk een beetje van onder de indruk en hij vroeg 24 uur bedenktijd zodat hij het advies van zijn zus kon opvolgen om meteen naar Spanje te vliegen. Fabiola was in alle staten en Albert probeerde van haar te weten te komen wat hij nu moest doen. Uiteindelijk vroeg hij het haar rechtuit: “Wie moet volgens jou koning worden en wie had mijn broer verkozen? Filip of ik?” “Jij natuurlijk”, zei ze. “En niet voor korte tijd.”

Op die manier kwam het koningschap van Filip nog 20 jaar in de koelkast te liggen. Toen Albert naast de doodskist van zijn broer stond, klaar om de volgende koning der Belgen te worden, zei hij: “Ik vrees dat ik de laatste koning word.” En hij was er zeker van dat Boudewijn hetzelfde zou hebben gedacht.

Getty Images
Getty Images

Vanavond meer vuurwerk?

Het was tot nu toe allemaal heel voorspelbaar en koning Albert vertelde weinig nieuws. Het gesprek met VTM bleef zo mogelijk nog meer op de achtergrond met een paar uitspraken over hoe hij Nederlands oefende met een specialist die moto’s voor wedstrijden op punt zette. Over hoe de expo van 1958 voor hem een mooie tijd was omdat iedereen na de oorlog weer hoop kreeg. En over hoe hij voelt dat het einde van zijn leven nadert en hij bang is om Paola alleen achter te laten. Met de gezondheid van koning Albert gaat het op 80-jarige leeftijd nog goed, maar hij voelt de jaren wel wegen. “Ik ben een beetje zwak. Ik hoor niet zo goed meer, ik kan niet lang meer wandelen en heb moeite met trappen.”

Hopelijk krijgen we vanavond de pittige onderwerpen te horen. Als we ze konden bestellen, zouden we hem graag over de relatie met zijn zoon Filip horen praten, zeker na de conflicten van de voorbije weken. En we zijn benieuwd of zijn vermoedelijke buitenechtelijke dochter Delphine Boël de revue zal passeren. Zoniet zal dit laatste interview van koning Albert allesbehalve als een beklijvend gesprek de geschiedenisboeken ingaan. Al is dit gesprek op zich natuurlijk al uniek in België.

Meer
Lees meer...