IOC-voorzitter Thomas Bach reageert op controverse rond boksster Imane Khelif

Het laatste woord over de controverse in het vrouwenboksen op de Olympische Spelen in Parijs is nog niet gezegd. Terwijl de Italiaanse Angela Carini zich excuseerde voor haar eerdere uitspraken bij Imane Khelif, besloot te omstreden boksbond IBA haar wel een premie van 100.000 dollar uit te betalen. IOC-voorzitter Thomas Bach verdedigende dan weer zijn beslissing om de Algerijnse te laten deelnemen aan de Olympische Spelen. En Khelif zelf? Die staat ondertussen in de halve finale en zo zeker van een medaille.

Terwijl Lin Yu-ting uit Taiwan of Chinees Taipei en Imane Khelif uit Algerije vorig jaar van de International Boxing Association (IBA) niet mochten meedoen aan het WK, mogen ze van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wel gewoon deelnemen aan de Olympische Spelen. De twee waren niet geslaagd voor een geslachtstest, al zijn de details daarover vaag.

Dat het IOC de beslissing van de IBA niet volgt, is op zich geen verrassing. Die boksbond ligt al langer in ruzie met het IBA door perikelen aan de top, en nauwe banden met Vladimir Poetin. De kritiek vanuit de IBA op Khelif en Lin komen volgens velen ook uit Rusland. Dat de commotie begon kort nadat Khelif een Russisch toptalent had verslagen, is daar mogelijk ook niet vreemd aan. Eén jaar ervoor was de Algerijnse namelijk wel geslaagd voor dezelfde geslachtstest.

Excuses

Nadat Imane Khelif na amper 46 seconden op de Spelen in Parijs afrekende met Angela Carini uit Italië dook ook hier kritiek op. Al snel waren er veel misverstanden en onwaarheden te lezen op sociale media. Carini reageerde na afloop heel ontgoocheld, maar heeft die uitspraken nu ingetrokken. Ze excuseerde zich bij Khelif

De omstreden boksbond IBA blijft echter bij zijn standpunt en heeft dat nu zelfs kracht bijgezet. Zij besloten Carini zelfs dezelfde premie te geven als een olympische kampioene. Het gaat om 100.000 dollar (91.5000 euro) in totaal. De helft daarvan in Carini zelf, de rest wordt verdeeld tussen haar trainer en de Italiaanse federatie.

Thomas Bach reageert op controverse

Ondertussen heeft ook de IOC opnieuw gereageerd op alle ophef. Voorzitter Thomas Bach kaartte het onderwerp aan op een persconferentie. “Laten we heel duidelijk zijn, we hebben het over vrouwenboksen. We hebben twee boksers die als vrouw geboren zijn, die als vrouw zijn opgevoed, die een paspoort als vrouw hebben en die al jarenlang als vrouw hebben gevochten. Dat is de duidelijke definitie van een vrouw. Er was nooit enige twijfel over het feit dat ze een vrouw waren”, zei hij over Lin Yu-ting en Imane Khelif.

Bach beklemtoonde daar ook nog dat Khelif zeker geen transgender is, iets wat wel hier en daar op sociale media te lezen was. Daarna zorgde de IOC-voorzitter wel even voor verwarring door te zeggen “Ik herhaal: dit is geen geval van DSD”. DSD staat voor Differences of Sex Development en is een verzamelnaam van allerhande aandoeningen die vroeger benoemd werden met ‘interseksualiteit’. Het IOC deelde na die uitspraak een rechtzetting waarin te lezen valt dat Bach hier bedoelde dat het niet ging om transgender, in plaats van DSD.

Daarmee zeggen ze dus zo goed als dat het hier gaat om DSD. Eerder was al bekendgeraakt dat Khelif een XY-chromosoon heeft. Dat wijst normaal op het feit dat iemand een man is, maar er zijn enkele aandoeningen waardoor ook vrouwen een XY-chromosoon kunnen hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval met het Syndroom van Swyer. De voordelen daarvan op sportvlak verschillen van case tot case.

Khelif zeker van medaille

Imame Khelif zelf kwam zaterdagavond ondertussen opnieuw in actie. Haar Hongaarse tegenstander Luca Hámori had zich vooraf heel negatief uitgelaten over de Algerijnse. Tijdens de wedstrijd domineerde Khelif voortdurend, waardoor ze vlot won. Na afloop reageerde ze heel emotioneel.

Dankzij haar overwinning staat ze nu in de halve finale. Zo is Khelif al zeker van een bronzen medaille. Daarin treft ze de Thaise vicewereldkampioene Janjaem Suwannapheng. Die verloor vorig jaar op het WK van Khelif, maar mocht toen toch naar de finale door de diskwalificatie van de Algerijnse. Aan de andere kant van de tabel vecht de Belgische medaillehoop Oshin Derieuw later deze avond nog tegen wereldkampioenen Yang Liu uit China.

Meer
Lees meer...