Is de huiskat met uitsterven bedreigd door verplichte sterilisatie?

Dierenartsen vrezen dat de huiskat zal uitsterven nu minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verplichte sterilisatie van elke kat invoert. Er wordt ook gevreesd dat er door de nieuwe wetgeving veel meer katten gedumpt zullen worden, omdat baasjes de kosten van zo’n sterilisatie niet willen of kunnen dragen.

Het nieuwe kattenplan van Ben Weyts bestaat eruit dat alle poezen die geboren werden na 1 september 2014, verplicht naar de dierenarts moeten voor een castratie of sterilisatie. Daarnaast moet iedereen die een kat wil verkopen of weggeven, er zelf op toezien dat het dier gesteriliseerd of gecastreerd wordt voor het dier vijf maanden oud is. De nieuwe wetgeving gaat in vanaf 1 april 2018.

“Totaal onrealistisch”

Allemaal mooi op papier, die regels om het grote zwerfkattenprobleem aan te gaan, maar er komt ook tegenkanting tegen het plan van Weyts. Bob Proesmans is voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging Savab Flanders en zegt dat de regels die Ben Weyts wil opleggen “totaal onrealistisch zijn”. Dat zegt hij in Het Nieuwsblad.

Bedreigd en gedumpt

“Als iedereen zich aan de regels houdt en zijn kat laat steriliseren, dan schieten er alsmaar minder katten over om zich voort te planten. Op die manier is het voortbestaan van de huiskat bedreigd”, zo zegt Proesmans.

De voorzitter vreest ook dat veel mensen hun kat en eventuele bijhorende nestjes met kittens zullen dumpen aangezien ze zelf verantwoordelijk worden gesteld voor de sterilisatie van allemaal. Eén sterilisatie kost al makkelijk 125 euro, dus reken maar uit hoeveel geld een gezin kwijt zal zijn aan het steriliseren van een nestje kittens.

Alleen verwilderde katten in asiel

Proesmans denkt dan ook dat veel katten gedumpt zullen worden en mensen alleen nog maar bij het asiel zullen kunnen aankloppen voor een kat. Hij claimt dat daar alleen maar verwilderde dieren zitten, met een onberekenbaar karakter. Het hoeft niet gezegd te worden dat dat laatste statement ronduit kort door de bocht is, want in elk dierenasiel zitten zowel dieren die gevonden zijn als dieren die na het overlijden van hun baasje in het asiel terechtkomen. En die zijn zeer zeker niet verwilderd.

Inkomstenverlies dierenartsen

Minister Ben Weyts begrijpt de frustraties, maar zegt dat het de enige oplossing is om overlast en (dieren)leed te voorkomen. Verder laat de woordvoerder van de minister in Het Laatste Nieuws ook nog weten dat de frustraties van de dierenartsen er ook zijn, omdat zij vrezen voor inkomstenverlies als er alsmaar minder katten zullen zijn.

Voor wie opziet tegen de kosten van sterilisatie: kijk eens bij jouw stad of gemeente of er geen actie is die je korting geeft op de operatie. Veel steden en gemeenten dragen op die manier hun steentje bij om het probleem van zwerfkatten tegen te gaan.

Meer
Lees meer...