Is de thuisbatterij een interessante investering? 

Geschreven met branded content van Soly

Veel mensen overwegen momenteel de thuisbatterij. Binnen nu en 2 jaar zullen we waarschijnlijk geen vergoeding meer krijgen voor de stroom die we terug injecteren op het energienet, en dus kijken veel mensen naar een alternatief. Die wordt steeds vaker gevonden in de thuisbatterij. Een eigen accu die opgewekte zonne-energie kan opslaan, waardoor u minder afhankelijk bent van het energienet. Vraag is wel: is de thuisbatterij nu al een interessante investering? 

Thuisbatterij naast zonnepanelen 

In 2022 liet een recordaantal Vlamingen zonnepanelen installeren. Daartoe hadden zij alle reden: de energietransitie stimuleert huishoudens om een bewuste keuze te maken voor duurzaamheid, en de hoge energieprijzen doen daar nog eens een schepje bovenop. Zonnepanelen zijn in financieel opzicht een interessante investering, maar geldt hetzelfde voor de thuisbatterij? 

Het lijkt een match made in heaven: zonnepanelen en de thuisbatterij. De stroom die overdag wordt opgewekt door zonnepanelen – en niet gebruikt wordt – wordt niet terug geïnjecteerd op het energienet, maar opgeslagen in een accu. ’s Avonds wanneer u wel weer een beroep moet doen op de energie, neemt u eerst de energie uit de thuisbatterij, alvorens u zich hoeft te wenden tot het kostbare energienet. Het financiële aspect speelt hierbij wel een rol, want is de thuisbatterij in de praktijk net zo voordelig als energie terug injecteren op het net? 

Thuisbatterij in aanloopfase 

Een kritische blik leert ons dat de thuisbatterij momenteel minder financiële voordelen biedt dan het bekende terug injecteren van stroom op het net. Waar het terug injecteren vooral een financiële prikkel biedt om duurzame zonne-energie op te wekken, daar geldt de thuisbatterij vooral als een tool om de efficiency van zonne-energie te maximaliseren. En dat klopt: zonder de thuisbatterij gebruiken we ‘slechts’ 30% van onze opgewekte zonne-energie, en dat percentage stijgt tot 60-65% bij de aanwezigheid van een thuisbatterij. Dat betekent dat u met de thuisbatterij of ZonneAccu een stuk minder gebruik hoeft te maken van stroom van het energienet.

Het kost echter wel tijd. De thuisbatterij zit duidelijk nog in de aanloopfase, en de eerste aanbieders van het product presenteren zich pas sinds kort.

Een investering voor de toekomst?

Met vraagteken. Hoewel de thuisbatterij in België zich nog in de aanloopfase bevindt, is het relevant om uzelf nu al af te vragen of u deze investering ziet zitten. De thuisbatterij stimuleert de efficiency van zonne-energie die u opwekt met zonnepanelen, en dus bespaart u indirect geld. Dit ziet u evenwel op een andere manier terugkomen op uw rekening dan het aloude terug injecteren van stroom op het net. In dit laatste geval ontvangt u normaliter een vast of variabel bedrag per maand of jaar, terwijl u met de thuisbatterij vooral geld gaat besparen op de energierekening. Een andere methodiek, met dezelfde financieel aantrekkelijke uitkomst. Duurzaam in uw voordeel. 

Is de thuisbatterij een interessante investering? Met de huidige marktprijzen misschien nog niet voor iedereen, maar onder de streep is de thuisbatterij absoluut een efficiënte en financieel voordelige optie voor eigenaren van zonnepanelen.  

Meer
Lees meer...