Is Pablo Escobar actief vanuit het graf? Mysterieuze kluis bij afbraak van zijn villa meteen verdwenen

De beroemde drugsbaron Pablo Escobar mag dan wel al 23 jaar dood zijn, de erfenis van zijn criminele daden blijft ook nu nog voelbaar. In Florida is vorige week de afbraak van een villa van de Colombiaan begonnen, en arbeiders hebben via een gat in de vloer een geheimzinnige kluis gevonden. Maar nog voor ze het ding konden openen, was de mogelijke schat al gestolen.

Hij was één van de grootste criminelen die de wereld ooit heeft gekend en de huidige generatie leerde het verhaal van Pablo Escobar kennen dankzij de populaire Netflix-reeks Narcos. Tijdens de hoogdagen van zijn drugskartel was Escobar één van de rijkste mensen ter wereld. Hij was verantwoordelijk voor bijna 80 procent van de drugssmokkel naar de Verenigde Staten. Zijn rijkdom verstopte hij vaak in zijn verschillende eigendommen. Dus was het niet zo vreemd dat ook in zijn villa in Florida een geheime kluis is ontdekt.

Nochtans was de villa al lang geen eigendom van Escobar meer toen hij in 1993 door de Colombiaanse politie op een dak werd doodgeschoten. Al in 1987 had de Amerikaanse regering zijn roze villa in Miami in beslag genomen. Christian de Berdouare en zijn vrouw Jennifer Valoppi wisten naar eigen zeggen niets van de geschiedenis van het huis toen ze de woonst in 2014 van de vorige eigenaar overkochten. Intussen weten ze dat Escobar nooit echt in het huis heeft gewoond, maar er wel een paar keer over de vloer is geweest.

Schattenjacht

Hoewel je zou denken dat de overheid de villa destijds toch grondig gescreend heeft, was de nieuwe eigenaar ervan overtuigd dat er nog ergens geld, juwelen of drugs verborgen moesten liggen. Dus huurde hij een gespecialiseerd team in om het huis met de grond gelijk te maken. Niet alleen om een schat te vinden, hij is van plan om op de grond een nog veel indrukwekkendere villa te bouwen.

EPA
EPA

En hij kreeg vermoedelijk gelijk, want onder een marmeren vloer die ze uitbraken, troffen ze een verborgen kluis aan. “Ze is gevonden door onze arbeiders, maar voor we de kans hadden om de kluis eruit te halen, is ze gestolen, dus we hebben de politie ingeschakeld”, legt journaliste Valoppi uit. Het koppel was trouwens al gewaarschuwd door voormalige medewerkers van justitie dat mensen die de bende van Escobar gekend hebben, zouden kunnen terugkeren om te stelen wat de drugsbaron heeft achtergelaten.

Sinds de verkoop twee jaar geleden stond de villa leeg en is ze het slachtoffer geworden van brand en inbraken. De oorzaak is waarschijnlijk een boek van Escobars broer Roberto, waarin die onthulde dat het de gewoonte van Pablo was om zijn rijkdom te begraven, zodat die niet in de handen van de overheid zou vallen. Roberto heeft altijd geweigerd om de locaties van die schatten te verklappen. Maar hij heeft niet gelogen, want enkele maanden na de publicatie van zijn boek is een kluis met 8 miljoen dollar onder een erf van Escobar in de jungle gevonden.

Getty Images

“Huis van de duivel”

De dood van Escobar was voor de Amerikaanse anti-drugsdiensten het einde van een tijdperk, hoewel ook nu nog steeds veel drugs via Miami het land inkomen. Wat hen destijds verrast heeft, is het feit dat leden van het kartel van Escobar gewoon eigendommen onder hun eigen naam in Florida bezaten. Hoewel de huidige eigenaar van de roze villa tien miljoen dollar voor het gebouw heeft betaald, zegt hij blij te zijn dat “het huis van de duivel” voor zijn ogen verdwijnt.

“Dit was de grootste crimineel uit de geschiedenis van de wereld. Ik wil liever met iets positiever geassocieerd worden, maar uiteraard is het een deel van de stad”, zegt de Berdouare aan de BBC. De villa dateerde uit 1948, en bood directe toegang tot Biscayne Bay en had een uitzicht over de skyline van Miami. Gelegen in een woonwijk was het de ideale plaats om illegaal drugs te verhandelen.

EPA
Meer
Lees meer...