Is seks met een robot overspel? Volgens de experts niet

Is seks met een robot overspel? Volgens de experts niet

Seksrobots, ’t is de natuurlijke evolutie van sekspoppen en ze worden ook steeds populairder. Maar is dat ook ethisch: telt seks met een sekspop of seksrobot zelfs als overspel? Hoe geavanceerder de robots worden, hoe moeilijker de vragen worden die we moeten beantwoorden. 

Dat een bordeel bezoeken terwijl je in een relatie zit, overspel is, daar zullen veel koppels het wel over eens zijn. Maar is het ook overspel als je seks gaat hebben met een robot? ’t Is niet alsof er gevoelens bij komen kijken en je krijgt precies wat je wil. De kans dat de robot in een relatie zit, lijkt ons ook vrij klein. Dus, is het overspel?

Vergeet Upperdare: hier is het bouw-je-eigen-dildo-feestje.

Hoe lang bestaan seksspeeltjes al?

Als we die vraag willen beantwoorden, moeten we kijken naar onze cultuur en hoe die omgaat met seksualiteit, zegt experte Kate Devlin aan The Guardian. “Seksspeeltjes bestonden al in de Griekse Oudheid. Daar waren ze deel van de mensen hun seksualiteit, daar bestaan afbeeldingen van. Het was normaal.” Maar dat is lang niet altijd zo geweest.

iStock

“Hoe we naar seksspeeltjes, of ze nu gerobotiseerd zijn of niet, dat verandert over tijd”, zegt Devlin. “De christelijke kerk in het westen had er bijvoorbeeld erg veel problemen mee. Niet alleen met seksspeeltjes, gewoon met alles wat geen missionarisstandje was en geen reproductieve doeleinden had. Maar seksspeeltjes zijn al honderden en duizenden jaren bij ons.” Ze worden ook al jaren afgekeurd, zo mag je in sommige Amerikaanse staten nog steeds geen seksspeeltje in huis hebben dat de vorm van een penis heeft.

Dit zijn de landen waar het meeste seksspeeltjes worden verkocht.

Wat doet een seksrobot?

Maar robots dan, gaan zij veranderen hoe we naar seks kijken? “De seksrobots die we nu zien, zijn eigenlijk een vergevorderde versie van sekspoppen”, zegt Devlin. “Al zijn er nu ook wel speeltjes, zogenaamde teledildonics, die slimme speeltjes zijn. Dat soort speeltjes kan je bijvoorbeeld van op afstand besturen.” (Zoals de Holloweenie, het speeltje uit je nachtmerries.)

epa

Over overspel is Devlin echter formeel. “Wettelijk gesproken zijn robots geen mensen en kan je er dus geen overspel mee plegen.” Maar de wet is natuurlijk niet de enige component bij overspel. “Gevoelsmatig hangt dat maar af van hoe koppels dat onderling afspreken. Sommige koppels vinden seksspeeltjes een leuke aanvulling, anderen zien dat niet als deel van hun relatie.” Geen overspel dus. Tenzij je je teledildonica door anderen laat besturen, natuurlijk.

Welke seksrobots zijn er?

De seksrobots die we momenteel hebben, zijn nauwelijks in staat om functioneel te bewegen, laat staan om emotie te tonen of iets zelfstandig uit te voeren. Kaarsjes aansteken of de sfeer zetten, doe je dus beter zelf. Het blijft dan ook een nichemarkt, de eerste mannelijke seksrobot is zelfs nog niet uit z’n doos gekomen. Maar momenteel blijven ze dus ook dat: robots.

Gesponsorde artikelen