Islamitische arbeidsmarkt verwelkomt 50 miljoen vrouwen

De islamitische arbeidsmarkt is sinds het begin van deze eeuw met ongeveer vijftig miljoen vrouwelijke werknemers aangegroeid. Er moet daarbij over een stille revolutie worden gesproken. Dat zegt het boek ‘Fifty Million Rising: How a New Generation of Working Women Is Revolutionizing the Muslim World’ van Saadia Zahidi, hoofd gender, opleiding en werk bij het World Economic Forum (WEF). Het boek getuigt over de implicaties van een unieke migratie van de woning naar de werkvloer in dertig landen.

Saadia Zahidi benadrukt dat de intrede van deze nieuwe generatie werknemersde arbeidsmarkt met zo’n 50 procent heeft doen toenemen in de betrokken landen. De intrede van miljoenen vrouwen in het professionele leven heeft tot grote veranderingen geleid. Volgens de auteur kan dit als een echte revolutie gezien worden. Door de verschuiving van vrouwen naar de werkvloer worden ook de normen uitgedaagd. “De meerderheid van deze nieuwe arbeidskrachten behoort tot de generatie van de millennials,” erkent de auteur. Ze komen uit de verschillende milieus en worden in verschillende sectoren tewerkgesteld.

Onderwijs en technologie

Onderwijs heeft in deze verandering een belangrijke rol gespeeld, want toegang tot hoger onderwijs geeft jonge meisjes de kans de nodige kennis en vaardigheden te verwerven die nodig is om op de arbeidsmarkt aan de slag te kunnen. In de meeste islamitische landen is er nog een duidelijke ongelijkheid, waarbij jongens bevoorrecht zijn. Daar is de laatste jaren wel wat verandering in gekomen. In landen zoals Jordanië, Libanon of Qatar is de genderkloof in het onderwijs al kleiner geworden.

Maar ook technologie is belangrijk. “Dankzij connectiviteit en een smartphone heeft dit gezin, ook zonder hoger onderwijs genoten te hebben, een kleine onderneming kunnen opzetten en op digitale platformen kunnen vrouwen immers gemakkelijker allerlei producten en diensten aanbieden,” getuigt Zahidi.

Meer
Lees meer...