Left Right
scrollTop top

“Israëlisch leger heeft Palestijnse betogers opzettelijk gedood”


“Israëlisch leger heeft Palestijnse betogers opzettelijk gedood”

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag bijeen in een spoedzitting om te praten over het dodelijke geweld bij de grens van Israël met Gaza. Gisteren verzamelden zich volgens het Israëlische leger 35.000 Palestijnse demonstranten bij het grenshek. Het Israëlische leger opende het vuur. Zeker 58 Palestijnen kwamen daarbij om het leven. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het optreden van Israël een schending van de internationale afspraken. Volgens Amnesty heeft het Israëlische leger Palestijnse betogers opzettelijk gedood. Amnesty gebruikte het woord “oorlogsmisdaden”.

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er ruim 2.700 gewonden gevallen. Het bloedbad in Gaza maandag was de dodelijkste dag sinds 2014.

De Verenigde Staten zouden een gezamenlijke verklaring van de Veiligheidsraad hebben tegengehouden. In die verklaring zou volgens diplomaten worden opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad in de Gazastrook.

“De Veiligheidsraad is verontwaardigd en diep getreurd over het doden van Palestijnse burgers die gebruik maakten van hun recht om vreedzaam te protesteren”, staat volgens het Franse persbureau AFP, dat een kopie inzag, in de opgestelde verklaring.

De Palestijnse VN-gezant wil dat de Veiligheidsraad het geweld van het Israëlische leger veroordeelt. De ambassadeur van Israël wil daarentegen dat de raad Hamas terechtwijst.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waren de acties van Israël zelfverdediging tegen de regerende Hamas-groep in het gebied.

“Elk land heeft de plicht om zijn grenzen te verdedigen”, aldus Netanyahu. “De terroristische organisatie Hamas verklaart dat ze van plan is Israël te vernietigen en stuurt duizenden mensen om de grensafscheiding te doorbreken om dit doel te bereiken. We zullen vastberaden blijven handelen om onze soevereiniteit en burgers te beschermen”, zei Netanyahu.

Hoogtepunt

De protesten aan de grens met Israël zijn al weken aan de gang, maar bereikten gisteren een hoogtepunt. Het was die dag precies zeventig jaar geleden dat Israël de onfhankelijkheid uitriep en door de Palestijnen wordt dat gezien als een catastrofe.

Maandagmiddag werd ook de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geopend. Tijdens de ceremonie hielden Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, en Netanyahu toespraken. Netanyahu noemde het een “prachtige dag”, die zal worden herinnerd als “historisch”. Trump zelf was afwezig bij de opening van de ambassade.

Amnesty International noemt het optreden van Israël een schending van de internationale afspraken. Volgens Amnesty heeft het Israëlische leger Palestijnse betogers soms opzettelijk gedood. In verband daarmee heeft Amnesty het woord oorlogsmisdaden gebruikt.

De beelden uit Gaza worden door Amnesty omschreven als “buitengewoon verontrustend”. Israël gebruikt buitensporig geweld en de situatie dreigt volgens Amnesty volkomen uit de hand te lopen.

“Partners in crime”

Israëls buurlanden Egypte en Jordanië reageerden scherp op het escalerende geweld. De Jordaanse regering spreekt van “misdadig, excessief geweld tegen weerloze Palestijnen”.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Israël zich door de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem aangemoedigd voelt om tientallen Palestijnen om het leven te brengen. President Erdogan noemt Israël en de VS “partners in crime”.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian roept Israël op terughoudendheid te betonen in plaats van geweld te gebruiken. Het Witte Huis legt de verantwoordelijkheid voor de doden bij één partij: Hamas, en zegt dat Israël het recht op zelfverdediging heeft.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO heeft een algemene staking voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook aangekondigd als bewijs van rouw om de tientallen Palestijnen die om het leven zijn gekomen bij anti-Israëlische protesten. Onder de PLO valt onder meer de Fatah-beweging, die op de Westelijke Jordaanoever de dienst uitmaakt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…