Italië injecteert 700 miljoen euro in toeristische sector

De Europese Commissie heeft ingestemd met het steunpakket van 698 miljoen dollar dat de Italiaanse regering wil investeren om de economische impact van de coronacrisis op bedrijven in de toeristische sector te verzachten. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging.

De toeristische sector draagt in Italië 6 procent bij tot het bruto binnenlands product. Dat vertegenwoordigt een ​​bedrag van 93 miljard dollar. Door het uitbreken van de coronapandemie kregen veel reisbureaus, touroperators en hotels te maken met dringende liquiditeitsbehoeften.

Arbeidskrachten

De problemen bedreigen niet alleen de overlevingskansen van de bedrijven, maar zouden er ook kunnen toe leiden dat de sector door de georganiseerde misdaad geïnfiltreerd raakt.

“Bedrijven die actief zijn in de toeristische sector, hebben hun inkomsten aanzienlijk zien dalen als gevolg van de uitbraak van de coronacrisis en de beperkende maatregelen die werden genomen om de verspreiding van het virus Covid-19 te bestrijden”, beklemtoonde Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging.

“De financiële injectie zal Italië in staat stellen deze bedrijven te ondersteunen door hen te helpen in hun liquiditeitsbehoeften te voorzien en de continuïteit van hun activiteiten te verzekeren.”

Italië kan dankzij de goedkeuring van de Europese Commissie zijn toeristische sector met directe subsidies en belastingverminderingen ondersteunen. Waarnemers waarschuwen echter dat de toeristische activiteit in Italië deze zomer met een tekort aan arbeidskrachten zou kunnen worden geconfronteerd. 

Buitenlandse werknemers

Volgens het ministerie van toerisme zouden hotels en restaurants tussen driehonderdduizend en vijfhonderdduizend werknemers moeten rekruteren. Massimo Garavaglia, Italiaans minister van Toerisme, heeft voorgesteld om de deuren te openen voor buitenlandse werknemers. Nochtans heeft zijn partij, Lega Nord, jarenlang geijverd om de instroom van arbeidskrachten uit andere landen zoveel mogelijk te beperken.

Italië verwacht dit jaar 92 miljoen toeristen te kunnen ontvangen. Dat betekent een stijging met 35 procent tegenover vorig jaar. Dit blijkt uit een rapport van Demoskopika, het Italiaanse onderzoeksinstituut voor toerisme. Naar verwachting zal het land dit jaar ongeveer 343 miljoen overnachtingen registreren.

Demoskopika maakt gewag van een positieve evolutie, maar benadrukt dat de Italiaanse toeristische sector nog steeds niet volledig van de terugslag van de coronacrisis heeft hersteld. Tegenover drie jaar geleden, voor de uitbraak van de pandemie, is er immers in het aantal toeristen nog altijd sprake van een daling met 29,6 procent.

Meer
Lees meer...