Heel Italië ‘in lockdown’ tegen verspreiding coronavirus: geen publieke bijeenkomsten maar winkels blijven open

De Italiaanse regering heeft beslist om het hele land in quarantaine te plaatsen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te beperken. Van de 7.375 besmette patiënten zijn er ondertussen al 463 overleden. In Noord-Italiaanse ziekenhuizen is er ondertussen sprake van dramatische situaties. Zo moeten intensive care-plekken in de gang en in de operatiekamers ingericht worden. In Rome en Napels waren er afgelopen nacht lange wachtrijen voor de nachtwinkels om voeding en desinfecterende producten te kopen. Toch benadrukt de Italiaanse regering dat winkels en supermarkten niet zullen sluiten.

De totaal kwamen al meer dan 4.000 mensen om door het nieuwe virus. China meldt pas 17 nieuwe sterfgevallen.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft aangekondigd dat het heel land in lockdown gaat. Mensen mogen zich amper verplaatsen en alle publieke bijeenkomsten worden verboden. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

Openbare leven nu overal on hold

epa: Italiaans premier Conte

In heel Italië zullen dezelfde maatregelen van kracht zijn, dus ook in het zuiden van het land en op de eilanden die veel minder getroffen zijn door het virus. Mensen mogen enkel nog voor hun werk of voor noodgevallen reizen. Het openbaar vervoer blijft voorlopig nog operationeel. Alle sportwedstrijden worden uitgesteld, ook die in de hoogste voetbalklasse. Scholen en universiteiten blijven nog zeker tot 3 april gesloten. Verder zullen er geen restaurants en cafés open zijn na 18 uur.

In Lombardije en veertien anderen Italiaanse provincies waren gelijkaardige maatregelen al van kracht. Nergens anders ter wereld was er sprake van van zo’n snelle procentuele stijging van het aantal besmettingen en doden als in Italië. In het land is al sprake van 7.375 besmettingen en 463 doden.

Lange wachtrijen bij nachtwinkels

epa

Na het nieuws trokken heel wat Italianen afgelopen nacht naar nachtwinkels om voedsel en desinfecterende producten in te slaan. Dat was vooral in de steden Rome en Napels het geval. Het ging om een “beschaafde stormloop” en er was geen sprake van geweld.

De Italiaanse regering benadrukt dat winkels niet zullen sluiten en dat mensen nog steeds hun woningen zullen mogen verlaten om voedsel in te slaan. Bovendien wordt een regelmatige voedselvoorziening gegarandeerd. De overheid vraagt wel om minstens één meter afstand te houden tijdens het winkelen, vandaar de lange wachtrijen.

Meer
Lees meer...