Zal Ivana Trumps graftombe nabij golfclub van haar ex-man belastingvoordelen opleveren voor het bedrijf?

Wijlen Ivana Trump werd begraven nabij de eerste hole van Trump National Golf Club in de Amerikaanse staat New Jersey. Volgens de lokale belastingwetgeving zou dat ervoor kunnen zorgen dat het bedrijf belastingvoordelen zou kunnen genieten.

Donald Trumps ex-vrouw overleed op 14 juli nadat ze van de trap viel in haar woning in Manhattan, in de Amerikaanse staat New York. Woensdag werd de zakenvrouw en mediapersoonlijkheid begraven op een opvallende locatie: nabij de golfclub van Donald Trump. De voormalige president beweert dat de plaats een van zijn favoriete bezittingen is en wil daar zelf begraven worden nadat hij overlijdt.

Ivana Trump is de eerste persoon van wie bekend is dat ze op de plaats werd begraven. En dat kan wel eens voordelen opleveren voor de familie: volgens de wetgeving van New Jersey is elke grond die bestemd is voor begraafplaatsen vrijgesteld van alle belastingen, tarieven en aanslagen. Begraafplaatsondernemingen worden ook vrijgesteld van de betaling van onroerendgoedbelastingen of persoonlijke eigendomsbelasting, alsook van bedrijfs-, verkoop-, inkomsten- en successierechten.

Met andere woorden: door een kerkhof uit te baten op grondgebied van de golfclub, zou Donald Trump wel eens belastingvoordelen kunnen verkrijgen.

Hoewel de begraafplaats nu pas voor het eerst in gebruik wordt genomen, plant Trump al minstens een decennium lang om een kerkhof te bouwen op het grondgebied van zijn golfclub. In 2012 bleek uit berichtgeving van NPR dat Trump er aanvankelijk een mausoleum met een bijkomende trouwkapel wou bouwen, maar die plannen werden niet goedgekeurd.

Het plan dat daarop volgde, zou een begraafplaats worden waarin elk lid van de golfclub zou mogen worden begraven. Er zou plaats zijn voor 500 gegoede mensen: om lid te worden van de golfclub, moet je eerst zo’n 350.000 dollar neertellen, waarna leden zo’n 14.000 tot 25.000 dollar per jaar betalen. Dat blijkt uit berichtgeving van TIME. Later werd ook dat voorstel aangepast. Trump vond 500 graven niet genoeg en stelde voor dat aantal te verdubbelen. 

In 2017 werd het plan nogmaals aangepast, ditmaal om een privaat familiekerkhof uit te baten, met slechts tien plaatsen. Later veranderde hij nogmaals van gedachten en wou hij daar 284 plaatsen van maken, waarvan sommige te koop zouden zijn.

(jvdh)

Meer
Lees meer...