J.K. Rowling verwees twee jaar geleden al naar plottwist in ‘The Crimes of Grindelwald’

‘The Crimes of Grindelwald’ is, afhankelijk van je standpunt, het vreselijkste of spannendste dat er gebeurd is in de ‘Harry Potter’-franchise sinds het laatste boek uit de reeks uitkwam. Maar één ding kunnen we Rowling alvast niet meer verwijten: dat ze die plottwist er pas helemaal op het einde ingestoken heeft, want daar is nu al veel vroeger bewijs van opgedoken. Opgelet: spoilers!

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald ging om meer dan één reden over de tongen. Niet alleen is de film een prequel op Harry Potter, er zit een behoorlijk problematische plottwist in. Die plottwist doet de originele reeks nogal op z’n grondvesten daveren en is ook duidelijk ‘uitgevonden’ om de Fantastic Beasts-franchise voort te stuwen.

Maar nu blijkt dat de Harry Potter-schrijfster maar liefst twee jaar geleden al een serieuze hint gaf over het einde van Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Opgelet, spoilers.

Aurelius Dumbledore

Nét toen je dacht dat er niet nog meer plotlijnen konden zitten in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, mikte Grindelwald (Johnny Depp) nog een serieuze steen in de kikkerpoel. Want Creedence (Ezra Miller) blijkt de langverloren broer te zijn van Albus Dumbledore. En dan zwart scherm en we mogen weer twee jaar wachten.

We weten het, een extra Dumbledore, Aurelius zou Creedence eigenlijk heten, zorgt voor immens veel problemen. De leeftijd van Creedence clasht op een bizarre manier met de ouders van Albus Dumbledore (is hij verwekt terwijl diens papa in de gevangenis zat of terwijl zijn moeder al dood was).

Retcon-Rowling

Tenzij het nog uitkomt dat Aurelius eigenlijk een neef of achterneef van Albus Dumbledore (Jude Law) is, zijn er dus voldoende frustraties bij de fans. Steeds meer Potterheads vinden namelijk dat Rowling de franchise aan het uitmelken is en de boel retcont. Retconnen is een term die gebruikt wordt als een auteur in een volgend boek of werk de informatie uit het vorige werk volledig vernielt.

Maar deze tip, gepubliceerd onder de sectie ‘Answers’ op Rowlings website in 2016, toont dat ze eigenlijk al een heel eindje bezig was met de geschiedenis van de Dumbledores. Marcus Aurelius is natuurlijk een Romaanse keizer, maar ‘Aurelius’ is natuurlijk ook de naam van Creedence, als hij nog een Dumbledore was geweest. Check hier maar.

Screenshot

Aurelius is trouwens een uitstekende naam voor een Dumbledore, dat wisten jullie al. Niet mee? Albus betekent wit, Ariana (de zus van Dumbledore) betekent ‘zilver. En Aurelius betekent ‘goud’.

Nagini

Hier dus, bewijs dat Creedence zijn verhaal geen lastminute toevoeging was aan de overkoepelende verhaallijn van de drie nog te komen films. Of dat ook wil zeggen dat Nagini’s verhaal ook al twintig jaar in Rowlings hoofd zat, dat willen we even in het midden laten.

De plottwist rond Aurelius Dumbledore heeft de discussie over de verhaallijn van Fantastic Beasts weer fel laten oplaaien. Newt Scamander mag dan wel op de posters staan, hij is duidelijk niet het hoofdpersonage, en dat resulteert in nogal slordig verhaalwerk. Maar niet alleen dat: veel fans vragen zich af hoe vaak Rowling nog op haar eigen woorden zal terugkomen en of het strikt noodzakelijk is dat ze op Twitter uitbreidingen maakt.

Is Dumbledore homo?

Toen Harry Potter and the Cursed Child in de zalen van de Londense West-End verscheen, met een zwarte Hermelien, claimde Rowling bijvoorbeeld ook dat Hermelien nooit expliciet als blank in de boeken beschreven stond. Hetzelfde verhaal speelt ook bij Fantastic Beasts: volgens Rowling is Albus Dumbledore homo, maar dat werd niet érg duidelijk in de verfilming.

Verschillende fans beschuldigen haar er dan ook van dat ze queerbait, zonder effectief een homoseksuele relatie in het verhaal te schrijven. Het probleem? Volgens die fans zou ze ook gewoon kunnen toegeven dat de oorspronkelijk reeks niet heel inclusief was.

De volgende Fantastic Beasts wordt verwacht in 2020. Tot dan kan je de Harry Potter-films kapot-analyseren op Netflix (kijk hier hoe dat lukt).

Meer
Lees meer...