In het kort
- De James Webb-ruimtetelescoop onthulde temperatuurvariaties en “hete plekken” in de atmosfeer van SIMP 0136.
- SIMP 0136 vertoont wolkenlagen, vergelijkbaar met die op reuzenplaneten zoals Jupiter en Saturnus.
- Onderzoekers speculeren dat SIMP 0136 een schurkenplaneet of een bruine dwerg zou kunnen zijn, maar zijn precieze aard blijft een mysterie.
SIMP 0136
Stel je een object voor, 13 keer de massa van Jupiter, dat met een ongelofelijke snelheid door de ruimte raast. Dit is geen typische planeet. Hij draait niet rond een ster en blijft onopgemerkt voor onze blote ogen. Deze massieve entiteit, die SIMP 0136 wordt genoemd vanwege zijn eenzame reis, is ongeveer 20 lichtjaar van de aarde verwijderd en draait snel rond, waarbij hij elke 2,4 uur een volledige ronddraai maakt. Dat meldt Vice.
Temperatuurschommelingen
Dit fascinerende object werd ontdekt door de James Webb-ruimtetelescoop, die intrigerende details over de samenstelling van SIMP 0136 onthulde. De atmosfeer vertoont temperatuurschommelingen en mogelijke “hete plekken”, die doen denken aan poollicht op aarde. De telescoop ontdekte ook wolkenlagen, vergelijkbaar met die op reuzenplaneten zoals Jupiter en Saturnus.
Hoewel de precieze aard van deze planeet een mysterie blijft, speculeren onderzoekers dat SIMP 0136 ofwel een schurkenplaneet zou kunnen zijn, onverbonden met enig sterrensysteem of een bruine dwerg, een hemellichaam dat er niet in slaagde om tot een volwaardige ster te ontbranden. Ongeacht zijn classificatie biedt dit raadselachtige object een blik in de enorme en diverse aard van de kosmos.