James Webb vindt oeroude galaxieën die niet zouden mogen bestaan

Fysici ontdekten in een nieuwe studie een aantal opvallende objecten in beelden die genomen werden door de ruimtetelescoop James Webb.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de James Webb vorige zomer actief werd, heeft die al een aantal opvallende ontdekkingen gedaan. De ruimtetelescoop kijkt specifiek naar het verre verleden van het universum, waarover nog niet heel veel bekend is. 

In het nieuws:  Het gaat om zes kandidaten voor galaxieën die eigenlijk niet zouden mogen bestaan volgens de huidige kosmologische theorieën. Het onderzoek werd gepubliceerd in het collegiaal getoetste vakblad Nature.

  • Op de afbeeldingen die door de James Webb gemaakt werden, zijn galaxieën (of sterrenstelsels, zoals onze Melkweg) te zien die mogelijk al zo’n 500 tot 700 miljoen jaar na de oerknal bestonden. 
  • Hoewel het niet de eerste keer is dat galaxieën zijn gevonden die zo oud zijn, is vooral opvallend hoe groot ze zijn. De sterrenstelsels in kwestie bevatten bijna evenveel sterren als de Melkweg, iets dat volgens huidige theorieën niet mogelijk zou mogen zijn.
  • “Je verwacht gewoon niet dat het vroege heelal zich zo snel kan organiseren. Deze sterrenstelsels zouden geen tijd moeten hebben gehad om zich te vormen”, zei Erica Nelson, co-auteur van de studie, tegenover Space Daily.
  • Maar: Er moet een kanttekening gemaakt worden bij de resultaten. De onderzoekers hebben meer data nodig om te bevestigen dat de galaxieën inderdaad zo massief en oud zijn als ze lijken. Indien dat het geval is, zouden de huidige kosmologische modellen moeten worden herzien.

Het onderzoek

Ingezoomd: Nelson en haar collega’s, die afkomstig zijn van de VS, Australië, Denemarken en Spanje, staken vorig jaar de koppen bij elkaar om de data die James Webb naar de aarde stuurde, te onderzoeken.

  • Zij bestudeerden afbeeldingen die gemaakt werden in juni en december 2022. Toen staarde de ruimtetelescoop naar een klein stukje hemel in de buurt van de Grote Beer. Hoewel de voorganger van Webb, de Hubble, die regio al onder de loep nam, was de krachtigere nieuwe telescoop in staat om meer informatie te verzamelen.
  • De wetenschappers ontdekten op de foto’s onverwacht een aantal rode, vage stippen. Dat was een indicator dat het om zeer oude galaxieën ging. Het universum dijt immers continu uit. Hoe langer de afstand die licht moet afleggen in dat uitdijende universum, hoe roder het wordt, omdat de lichtgolven zelf worden uitgerokken.
  • Door de objecten te bestuderen, kon het team berekenen hoe oud en hoe massief zij waren. 500 tot 700 miljoen jaar na de oerknal zouden zij volgens huidige modellen redelijk klein moeten zijn. Dat bleek niet het geval.
  • “Als ook maar één van deze sterrenstelsels echt is, zal dat de grenzen van ons begrip van de kosmologie benaderen”, aldus Nelson.
Meer
Lees meer...