Japanse softbalspeelster krijgt nieuwe gouden medaille nadat haar burgemeester in haar eerste beet

De Olympische Spelen zitten er nu al even op en de atleten die medailles wonnen, zijn opnieuw thuis. Daarbij werd de Japanse softbalspeelster Miu Goto gehuldigd in haar thuisstad Nagoya. Maar daarbij beet de burgemeester Takashi Kawamura op haar gouden medaille, waardoor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) haar een nieuwe medaille zal geven.

Atleten die op hun gouden medaille bijten, is een beeld dat niet helemaal vreemd is. Maar tijdens de recente Olympische Spelen gebeurde dat niet. De atleten moesten hun medailles namelijk met een mondmasker in ontvangst nemen. Maar tijdens de ceremonie voor de Japanse softbalspeelster Miu Goto in haar thuisstad Nagoya werd er wel in de medaille gebeten. Al was dat niet door haarzelf.

Nieuwe medaille

Miu Goto won met het Japanse softballteam goud op de Olympische Spelen. Op 4 augustus werd ze in haar thuisstad Nagoya in de bloemetjes gezet door burgemeester Takashi Kawamura. Maar toen hij de medaille van de atlete in z’n handen kreeg, zette hij er meteen z’n tanden in. Tot ongenoegen van velen.

De ophef kwam er vooral doordat er nog steeds strenge maatregelen van kracht zijn in Japan. Dat de burgemeester z’n mondmasker van z’n mond haalde om vervolgens in de medaille te bijten, werd hem dan ook niet in dank afgenomen. De actie zorgde voor heel wat kritiek, waarbij de lokale overheid van Nagoya meer dan 7.000 klachten ontving. Kawamura reageerde al op die klachten door te zeggen dat hij “impulsief handelde en daarmee het symbool van vele jaren van hard werk vuil maakte”.

En nu komt er ook een reactie van de organisatie van de Olympische Spelen. Zij laten aan Reuters weten dat ze Miu Goto een nieuwe gouden medaille zullen bezorgen. “Met de steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en in overleg met Ms. Goto zullen we haar medaille vervangen door een nieuwe”.

Meer
Lees meer...