Je brein manipuleren, dat kan nu met een smartphone

Korea heeft een primeur op zijn conto staan: ze hebben een draadloos implantaat ontwikkeld dat je met je smartphone kan besturen. Het implantaat kan elektrostimulansen geven en medicatie nauwkeurig afgeven. De afstandsbediening past gewoon op je smartphone: da’s hoopgevend voor onder andere Parkinsonpatiënten.

Even schetsen: momenteel bestaan er al heel wat implantaten die in de hersenen worden geplaatst. Die dienen om bijvoorbeeld de symptomen van de ziekte van Parkinson in te tomen. Maar zo’n implantaat heeft ook nadelen: telkens het opnieuw afgesteld moet worden, moet je langs het ziekenhuis.

Bluetooth-hersenchip

In elke chip zit ook een soort cartridge die doet denken aan een legoblokje. Daarmee kan je het implantaat ‘herladen’, hetzij met medicatie of gewoonweg de batterij. “Op deze manier kunnen we chronische chemische en optische neuromodulatie in gang zetten op een manier dat dat niet eerder lukte”, zegt Raza Qazi van het Koreaanse Advanced Institute of Science aan Science Daily. Ook optische manipulatie, waarbij licht de neuronen stimuleert, is dus een optie.

We kunnen intussen ook al draadloos tetrissen, zonder console, maar met je hersenen.

Met een Koreaanse uitvinding is dat potentieel verleden tijd: zij hebben een chip ontwikkeld die medicatie kan verstrekken en eventueel ook de traditionele elektrostimulansen kan genereren. Dat doet ie trouwens volledig via bluetooth. Omdat het zo’n kleine chip is, kan ie ook op specifieke neuronen mikken.

De legoblokjes zorgen er meteen ook voor dat de microchips plug-and-play zijn. Ze werken met andere woorden zodra ze geïmplanteerd worden. Dat hebben de onderzoekers getest bij muizen. Die kregen zo’n chip, ter grootte van een menselijk haar, ingeplant. In de chip zaten toen onder andere microscopische ledlampjes en buisjes voor medicatie.

Smartphone

De hele installatie kan dus bediend worden via je smartphone. Dat wil meteen ook zeggen dat alles een stuk preciezer zal worden toegediend, en ook sneller. Er is namelijk geen gespecialiseerd labo nodig om de neuromanipulatie aan te passen. Beter: je hoeft niet in de buurt van een ziekenhuis te zijn. ’t Wordt nog wel een kwestie van die smartphone opgeladen te houden, denken we dan.

Creepy? Wat dacht je van Neuralink, de draadjes waarmee Elon Musk gedachten denkt te gaan lezen.

Meer
Lees meer...