Je denkt best even na voor je een piercing in je mond laat zetten en wel hierom

Je denkt best even na voor je een piercing in je mond laat zetten en wel hierom

Wil jij ook een ringetje door je lip of een staafje door je tong? Dan denk je daar eerst best nog een keertje over na, want er zijn risico’s aan verbonden. Zo is er meer kans op teruggetrokken tandvlees en kunnen de tanden gemakkelijker breken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Een piercing in het tandvlees, door de tong of in de lip is geen goed idee, zo blijkt. Het was al langer geweten dat piercings het gebit kunnen beschadigen, maar intussen zijn ook de precieze risico’s duidelijk.

Bij een piercing door de lip heb je tot 4 keer meer kans op teruggetrokken tandvlees. Daarmee bedoelen ze dat het tandvlees dichter bij de tandwortel staat dan normaal gezien. Die komt dan zelfs bloot te liggen, wat pijnlijk kan zijn. Bij een piercing door de tong verdubbel je de kans op tandbreuken. Dat blijkt uit het onderzoek van Nienke Hennequin-Hoenderdos. Zij doctoreert vandaag aan de Universiteit van Amsterdam.

Nienke Hennequin-Hoenderdos werkt als mondhygiĆ«niste. Daar heeft ze al redelijk wat probleemgevallen zien voorbijkomen. Zo was er iemand met een horizontale tongpiercing. “Het metaal tikte tijdens het praten telkens tegen haar tanden, het is dan een kwestie van tijd voordat die tanden breken”, vertelt ze aan NOS. Ze zegt wel dat gebroken tanden niet echt een probleem zijn. “Breuken in de tand kun je laten herstellen.” Opgetrokken tandvlees is een groter probleem, want dat zorgt voor blijvende schade.

iStock

Gesponsorde artikelen