Je kan dus wel degelijk allergisch zijn aan de kou en dit zijn de symptomen/gevolgen

Sommige mensen kunnen met dit weer in een dunne trui buitenspelen, met sneeuwballen gooien en liggend in de engeltjes maken. Anderen worden knettergek van dat witte spul en de vrieskou. Behoor jij ook tot die laatste categorie? Dan zou het weleens kunnen dat je allergisch bent voor de kou. Dit zijn de symptomen.

Allergisch zijn voor kou? Het klinkt als een absurd excuus om niet naar buiten te moeten, maar volgens de wetenschap bestaat het echt. De correcte benaming van de allergie is koude-urticaria. Het gaat om een vrij ernstige huidaandoening. Zo kunnen patiënten galbulten of zwellingen krijgen als ze blootgesteld worden aan de koude. Ook kunnen lage temperaturen zorgen voor een lage bloeddruk, hartkloppingen, hitteaanvallen, hoofdpijn en het verlies van bewustzijn.

Provocatietest

Een gebruiksklare oplossing voor deze allergie bestaat niet. Binnenblijven is natuurlijk het beste. Als dat niet lukt, kan je jezelf goed bedekken en warm aankleden.

Gelukkig komt koude-urticaria niet veel voor. Denk je toch dat jij eraan lijdt? Stap dan niet meteen naar de dokter en doe eerst de provocatietest. Dat raadt Huidarts.com aan. Breng een ijsblokje in een plastic zakje aan op de huid gedurende twintig minuten. Als er zich binnen vijftien minuten galbulten (roze uitslag en hevige jeuk) vormen, ga je best naar de dokter voor een verdere diagnose.

Gemiddeld blijft de patiënt met de ‘gewone’ vorm van koude-urticaria gedurende 5 tot 9 jaar last hebben van de klachten. De aandoening kan daarna spontaan verdwijnen. Bij goede respons op een behandeling kan de ziekteduur enkele jaren worden bekort. De erfelijke vorm blijft levenslang aanwezig.

istock

Behandelingen

  • Antihistaminica: je krijgt een behandeling met een antihistaminicum voorgeschreven die de reacties kunnen onderdrukken. Deze behandeling duurt meestal een aantal jaren. Daarna kan de dosering afgebouwd worden.
  • Afweerremmende middelen: als de antihistaminica niet baten, schrijft de dokter afweerremmende middelen voor, zoals prednisolon en ciclosporine.
  • Desensibiliseren tegen de kou: er bestaan desensibilisatiemethoden om je ongevoelig te maken tegen de koude. De patiënt moet wel zeer gemotiveerd zijn, want de behandeling is erg intensief en langdurig en werkt niet altijd. De patiënt maakt dagelijks, stapsgewijs steeds meer contact met koud water, enerzijds door toename van de contacttijd. Deze behandeling vindt altijd in het ziekenhuis plaats.
Meer
Lees meer...