Je rijdt beter naar Luxemburg dan naar Zaventem: taxfree veel duurder dan over de grens!

Je rijdt beter naar Luxemburg dan naar Zaventem: taxfree veel duurder dan over de grens!

Heb je een vliegtuigreis in het verschiet? Dan kijk je waarschijnlijk niet alleen uit naar je bestemming, maar ook naar het taxfree shoppen op de luchthaven. Taxfreewinkels betekent voor velen vaak één ding: goedkoop alcohol inslaan. Maar taxfree blijkt helemaal niet zo goedkoop te zijn als gedacht. Het loont blijkbaar meer de moeite eens over de grens te gaan kijken. Shoppen in Frankrijk en zeker Luxemburg kan zo een pak goedkoper zijn.

Op vakantie gaan, dat is de taxfreeshop leegroven. Maar voor je jezelf helemaal laat gaan, moet je weten dat er twee verschillende taxfreeprijzen zijn. Hoeveel je betaalt, verschilt namelijk naargelang je binnen de EU zal blijven met je vlucht of niet. Het voordeligste zijn die shops die bestemd zijn voor degenen die de oceaan gaan oversteken. La Dernière Heure onderzocht de prijzen in die verschillende taxfreeshops en kwam tot een opvallende conclusie: soms is het gewoon goedkoper om over de grens te kijken dan om in Zaventem taxfree te gaan inkopen.

15 euro verschil

Een fles whiskey Chivas Regal van een liter kost je op Zaventem 34,40 euro, althans als je binnen de Europese Unie blijft. Dat wordt 32 euro als je naar buiten de EU trekt. In een gewone winkel in België betaal je ongeveer 30 euro voor een fles Chivas Regal van 70 cl. Dat is zo’n 42 euro per liter. Je doet dus duidelijk profijt in de taxfreeshop, of je nu binnen de EU blijft met je vlucht of niet. Maar, het ging hier volgens de krant over een promotieprijs. De standaardprijs, ook in de taxfreeshops, was 43 euro.

La Dernière Heure keek ook over de grens en merkte daar op dat eenzelfde fles whiskey een pak minder kostte. In Frankrijk moet je maar 27 euro neertellen voor een fles van 70 cl, voor een liter was het ongeveer 38 euro. Een pak minder dus dan de standaardprijs in de taxfreewinkels op Zaventem. En trek je naar Luxemburg, dan kom je nog goedkoper uit. Wat dacht je van een schamele 20 euro voor de 70 cl-fles? Dat is 28,5 euro per liter! Een verschil van zo’n 15 euro ten opzichte van de taxfreestandaardprijs.

Tussenstopje

Ze deden dezelfde oefening voor andere flessen, zoals Campari en Captain Morgan, en kwamen tot dezelfde conclusie. Taxfreeprijzen zijn nagenoeg gelijk aan wat je voor exact hetzelfde product in de winkel betaalt. En wie echt het goedkoopste af wil zijn, plant op weg naar z’n reisbestemming best een tussenstop in Luxemburg in.

iStock

Gesponsorde artikelen