Je smartphone, je drugs? Dit is de kliniek waar dertienjarigen afkicken van hun telefoon

Een afkickcentrum in Seattle, het Restart Life Centrum, gaat een nieuwe afdeling openen waar kinderen terechtkunnen om van hun digitale verslaving af te geraken. De voorzitster van het centrum, Hilarie Cash, zegt dat ouders al acht jaar vragen om hulp te bieden bij dit soort verslaving. Want, ja, studies onthullen dat kinderen meer en meer verslaafd raken aan hun telefoon en ze doen dat steeds vroeger en vroeger.

Heb je ’t ooit al geprobeerd om jezelf een dag lang van je smartphone te scheiden? Een namiddag? Een uur? Moeilijk, hé? Stel je nu eens voor dat je een kind bent dat is opgegroeid met een smartphone.

Een studie die werd uitgevoerd in Groot-Brittannië bij 1.500 ouders stelt dat, gemiddeld, kinderen hun eerste GSM krijgen op de jonge leeftijd van zeven jaar. Op acht jaar krijgen ze hun eerste tablet, en op hun tiende hun eerste smartphone. Een ander rapport, gepubliceerd door Ofcom, onthult dat 36% van de Britse kinderen tussen 12 en 15 “niet kunnen controleren hoe veel tijd ze doorbrengen op hun scherm.”

Het probleem is vooral dat het fenomeen steeds meer voorkomt. Eén kind op drie in het Verenigd Koningkrijk zegt dat hij geen goed evenwicht vindt tussen schermtijd, buitenspeeltijd en andere activiteiten zoals met vrienden afspreken of samen eten met de familie. Dat zijn verontrustende cijfers.

Restart Life Centre

Het probleem is natuurlijk niet gelimiteerd tot het Verenigd Koningkrijk, het bestaat overal en het is nu zodanig erg geworden dat kinderen worden opgenomen voor hun verslaving aan smartphones op 13-jarige leeftijd. Bijvoorbeeld: het afkickcentrum Restart Life Centre heeft nu een afdeling “smartphoneverslaving”.

Hilarie Cash, de voorzitster van het centrum vertelt aan de online krant The Independent dat ouders al een jaar of acht hulp vragen voor deze soort verslaving. “Smartphones, tablets en andere elektronische apparaten kunnen een zodanige stimulans zijn dat ze de natuurlijke instincten van kinderen in gevaar brengen, zoals vaak en veel bewegen, verkennen en zin hebben om met andere mensen om te gaan.

Ze bevestigt ook dat het “belangrijk is dat de gezinnen praten over technologie. Ze moeten samen bekijken of het goed is of niet, en wanneer en hoe lang kinderen voor een scherm mogen zitten. Soms kan het namelijk ook een impact hebben op de relaties binnen het gezin.

Een psychiater in het Nightingalehospitaal in Londen, Richard Graham, geeft enkele adviezen voor ouders van deze kinderen aan de Britse krant Metro. Het is bijvoorbeeld een goed idee om als gezin activiteiten te organiseren waarbij smartphones expliciet verboden zijn. Het is ook belangrijk om kinderen in te schrijven bij buitenschoolse activiteiten, zoals de scouts of ze een sport te laten beoefenen.

Meer
Lees meer...