Jeff Bezos zegt dat hij grootste deel van zijn fortuin wil wegschenken

Centimiljardair Jeff Bezos heeft laten weten dat hij het grootste deel van zijn fortuin wil wegschenken.

Waarom is dit belangrijk?

Een steeds grotere lijst van miljardairs heeft de voorbije jaren beloofd om een aanzienlijk deel van hun fortuin aan goede doelen te schenken. Bezos werd in het verleden echter al bekritiseerd omdat hij niet hetzelfde deed.

De essentie: Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft tijdens een interview met CNN verteld dat hij het merendeel van zijn fortuin uiteindelijk wil weggeven.

  • Bezos is momenteel zo’n 124 miljard dollar waard, volgens de Bloomberg Billionaires Index, een actuele lijst van ‘s werelds rijkste mensen. 
  • Het grote merendeel van zijn geld weggeven, is volgens de miljardair een uitdaging op zich. Tijdens het interview vertellen hij en zijn partner Lauren Sanchez dat ze nu “de capaciteit bouwen om zijn geld weg te geven”. Hij vergelijkt dat proces qua complexiteit met het bouwen van Amazon.
  • De voorbije jaren schenkte de centimiljardair al behoorlijk wat geld. In 2020 richtte hij het ‘Bezos Earth Fund’ op, een organisatie die de klimaatverandering moet bestrijden. Daar maakte hij zo’n 10 miljard dollar voor vrij.
  • Sinds 2021 wordt elk jaar een persoon gekozen die de ‘Bezos Courage and Civility Award’ ontvangt, een prijs van 100 miljoen euro die dan vervolgens kan worden doorgeschonken aan een liefdadigheidsorganisatie naar keuze.

Opvallend: Ook een groot aantal andere miljardairs, waaronder Mike Bloomberg, Bill Gates en Bezos’ ex-vrouw MacKenzie Scott hebben beloofd om hun miljarden aan goede doelen te schenken.

  • Zij ondertekenden daarvoor de zogenaamde ‘Giving Pledge’, een campagne die opgestart werd door Gates en belegger Warren buffet. 
  • Bezos werd in het verleden bekritiseerd omdat hij de ‘Giving Pledge’ zelf niet ondertekende. Ook nu is nog niet duidelijk of hij zijn geld al dan niet op die manier wil weggeven.
  • De centimiljardair verdiende zijn fortuin door e-commercegigant Amazon op te richten. Vorig jaar nam hij een stap terug als CEO van het bedrijf, maar hij blijft uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. Ook is hij eigenaar van The Washington Post en ruimtevaartbedrijf Blue Origin.
Meer
Lees meer...