Jeroen Meus schoffeert ‘arme mensen’: maar wat eten die écht?

Jeroen Meus schoffeert ‘arme mensen’: maar wat eten die écht?

Tv-kok Jeroen Meus heeft een controversiële uitspraak gedaan: hij noemde kop, kipkap en hutsepot “armemensenkost”. Maar is dat ook zo? Wat eten ‘arme mensen’ eigenlijk?

“De moderne keuken met al die schuimpjes en zo, zijn we ook wat beu”, zei Jeroen Meus onlangs in Dag Allemaal. “Als we op restaurant gaan, gaan we bijna altijd voor oerdegelijke, klassieke gerechten.” Meus gaf aan dat hij het liefst gerechten als kop, kipkap en hutsepot eet. “Armemensenkost, zoals ze zeggen. Als het over eten gaat, heb ik maar één motto: doe gewoon! Wat gaat er boven de traditionele keuken van de bomma?”

Frieten, vispannetje en kroketten

Klopt dat eigenlijk? Eten arme mensen vooral boerenkost? Bij armoedegemeenschap Poverello bijvoorbeeld worden er geregeld frieten en kroketten gebakken. Ook een vispannetje, spaghetti, koninginnenhapje, stoofvlees en zelfgemaakte lasagne zijn niet uitzonderlijk.

De organisatie voorziet meestal ook koekjes en chips en als dessert kan je er aan heel schappelijke prijzen ijsjes, puddinkjes en yoghurt verkrijgen.

Diepvriesmaaltijden

Het beeld dat Jeroen Meus schetst over de eetgewoontes van arme mensen, klopt dus helemaal niet. Er is heus meer variatie in hun dieet. Maar hoe zit het met mensen die het financieel moeilijk hebben en geen gebruikmaken van dit soort initiatieven?

De conciërge van een sociale woning en buurtwerker laat aan newsmonkey weten dat veel van hen voorverpakte diepvriesmaaltijden en fastfood consumeren. “De meesten van hen willen heus gezond eten, maar ze weten vaak niet beter of vinden de tijd niet”, klinkt het.

Gesponsorde artikelen