Jeugdzorg slaat alarm: “Beddencarrousel van kwetsbare kinderen tijdens feestdagen is georganiseerde kindermishandeling”

Er komen heel wat meldingen binnen over kinderen uit de jeugdzorg die geen opvangplek hebben tijdens deze feestdagen. Doordat er te weinig plaats is, worden andere kinderen voortdurend rondgestuurd. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) laat weten dat er in elke provincie een crisismeldpunt is dat 24 uur op 24 open is.

De Antwerpse jeugdhulp trok donderdagavond aan de alarmbel en verstuurde deze boodschap naar tientallen organisaties: “Beste collega’s, wij zijn ons ervan bewust dat dit veel gevraagd is, zeker gezien de nakende vakantie en personeelsbezetting tijdens deze periode. Toch zijn wij echt op zoek naar een opvang voor deze jongeren.” Onder de geadresseerde organisaties waren CAW’s, zorgbedrijven en opvangcentra. Dat melden de kranten van De Persgroep. De jongeren en kinderen in kwestie hebben nood aan professionele opvang omdat ze psychische problemen hebben of wegens thuisproblemen.

De kinderen hebben nood aan opvang wegens psychische factoren of thuisproblemen. “De jongen verblijft momenteel in een tijdelijke crisisopvang, maar dat loopt morgen af”, klinkt één van de e-mails. “Kunt u ons tegen morgen 12 uur laten weten of er een mogelijkheid bestaat voor een tijdelijke opvang in uw voorziening?”

istock

“Georganiseerde kindermishandeling”

Ook in de andere provincies werden gelijkaardige mails verstuurd. In heel Vlaanderen werken jeugdhulpverleners zich nu te pletter om onderdak te verlenen aan kwetsbare kinderen. Opvallend: over de provincies heen wordt er met jongeren ‘geleurd’. Zo zoeken heel wat Antwerpse organisaties hulp bij hun West-Vlaamse collega’s.

“Crisisopvang is nooit evident, maar tijdens de vakantieperiode neemt de druk nog toe”, zegt Jan Bots, directeur van het Antwerpse begeleidingscentrum Wingerdbloei, in de kranten van De Persgroep. “De kerstperiode is ook een emotioneel beladen tijd. Maar de beddencarrousel die daar uit voortvloeit is georganiseerde kindermishandeling.”

767 Vlaamse jongeren zonder onderdak

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Elke Van Den Brandt (Groen) opvroeg, blijkt dat 767 Vlaamse jongeren in 2016 geen crisisopvang kregen omdat er plaatsgebrek was. Telkens zou er wel naar alternatieven gezocht zijn. “Wat er nu gebeurt, toont aan hoe moeilijk dat is. Dit zijn stuk voor stuk menselijke drama’s”, zegt Van Den Brandt. “Het plaatstekort binnen het jongerenwelzijn is onhoudbaar en onaanvaardbaar.”

Van Den Brandt vindt dat er sneller ingegrepen moet worden in de situatie van jongeren. Dan moet er wel geïnvesteerd worden. Volgens haar kan enkel zo de druk op de crisisopvang worden verlaagd.

Eén permanent crisismeldpunt per provincie

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) benadrukt dat in elke provincie een crisismeldpunt bestaat dat 24 uur op 24 open is. “Vorig jaar hebben we dat meldpunt met negen voltijdse werknemers versterkt.” Vandeurzen hoopt zo het netwerk rond deze jongeren versterken: “In de wetenschap dat dit natuurlijk ook een verantwoordelijkheid is van de hele samenleving.”

Meer
Lees meer...