Jong lief van Herman Brusselmans zet hem voor de keuze: “Jij stopt met roken of ik ben weg”

Jong lief van Herman Brusselmans zet hem voor de keuze: “Jij stopt met roken of ik ben weg”

Herman Brusselmans staat bij ons om een aantal dingen bekend: zijn vele boeken, zijn gewaagde uitspraken en dat hij zowat twee pakjes per dag rookt. Maar dat laatste moeten we misschien wel uit dat lijstje schrappen. Want zijn 34 jaar jongere vriendin Lena zette hem onlangs voor een ultimatum: “Jij stopt met roken of ik ben weg.” Alles voor de liefde, dacht Herman, die op zijn 60ste verjaardag zijn sigaretten in de vuilbak smeet. Of toch niet helemaal …

Herman Brusselmans zat lange tijd heel diep, tot hij met de Nederlandse Lena de liefde van zijn leven tegenkwam. Het gaat nu zelfs zo goed tussen de twee dat hij zijn grootste verslaving wil opgeven voor haar. “Uit mezelf zou ik nooit gestopt zijn”, geeft Brusselmans toe in Dag Allemaal. Maar de liefde zette de schrijver dan toch aan zijn rookverslaving aan te pakken.

Al verliep die keuze niet meteen gewillig, ze moest hem voor een ultimatum stellen: “Jij stopt met roken of ik ben weg.” “Ik hou zoveel van Lena dat haar dreigement me aan het denken heeft gezet”, zei Brusselmans.

“Ik wil haar nooit meer kwijt”

Een enorm stap voor een verstokte kettingroker als Brusselmans, al bant hij de sigaretten nog niet helemaal uit zijn leven. “Het was mijn bedoeling om van bijna twee pakjes naar nul sigaretten per dag te gaan”, legt hij uit. “Maar ik heb het slechts vier dagen zonder sigaret volgehouden.” Brusselmans koos dan maar voor een soort middenweg. “Ik heb besloten om nog een drietal sigaretjes per dag te roken, telkens eentje ’s middags, ’s avonds en ’s nachts.” Zijn vriendin is alvast in de wolken. Van 45 naar 3 sigaretten per dag is dan ook al een grote overwinning voor de 60-jarige schrijver.

Aan een tussenstap, zoals bijvoorbeeld dampen, heeft hij naar eigen zeggen nooit gedacht. “Nee jong, ik ga er helemaal voor en wil stoppen zonder al die hulpmiddeltjes”, stelt hij moedig. “Aan mijn wilskracht zal het niet liggen. Die is sterk genoeg, want ik wil Lena nooit meer kwijt.”

Gesponsorde artikelen