De nieuwe zender VTM 2 is nog maar pas gelanceerd en pakt nu al uit met een nieuwe, pittige, Vlaamse format. Jonge Wolven is een docureeks die het leven van jonge ondernemers volgt die het zélf hebben gemaakt. De twintigers – de jongste is amper 22, de oudste 29 – leven in een snelle wereld waarin zij het verschil maken met hun plannen. Ze geven nooit op, mikken steeds hoger, blijven hongerig, ruiken kansen, verdienen geld en realiseren dromen. Waar komt die ambitie vandaan? Wat hebben ze daarvoor over? Hoe maken de jonge ondernemers het waar? Met welke issues worden ze geconfronteerd, en hoe tackelen ze die? Het programma is vanaf 31 augustus op maandag om 20.35 uur op VTM 2 te zien.
De jonge wolven:
1. Alexander Van Laer (CEO en co-founder van Qallo, founder van Poppy)
De 28-jarige Alexander Van Laer uit Putte stampte drie jaar geleden samen met twee vrienden Poppy uit de grond, een deelsysteem voor elektrische wagens. Ze gingen van start in september 2017, in januari 2018 hadden ze al 350 wagens in de markt gezet. Ondertussen verkocht Alexander de succesvolle zaak. Het werd zijn tweede bedrijf, want eerder was hij ook al de CEO en co-founder van FLAVR, een digitaal platform waarbij hobbykoks huisbereide maaltijden konden delen met anderen. Meteen nadat hij Poppy verkocht, richtte Alexander de holding Honey Badger Ventures op, het moederbedrijf van marketing- en PR-bureau Atlas9 en Qallo, voedingssupplementen voor e-sporters.
2. Gunther Ghysels (CEO en founder van Get Driven)
De 28-jarige Gunther Ghysels uit Avelgem zat eerst in de topsport, motorcross, maar door een blessure moest hij zijn droom opbergen. Hij stampte Get Driven uit de grond, een digitaal platform dat studenten inzet om zakenlui in hun eigen wagen te vervoeren, zodat zij tijd kunnen besparen. Een schot in de roos, want Gunther zijn bedrijf werd recent op meer dan 10 miljoen geschat en draaide vorig jaar een omzet van 1,7 miljoen. Maar volgens Gunther is er ook een keerzijde aan het succes: het is moeilijk om te weten wie het oprecht goed met hem voor heeft. Momenteel pendelt Gunther tussen Avelgem en Berlijn om het concept in Duitsland te lanceren, en ook in het VK is hij bezig.
3. Cilem Tunc (founder en creative director van Cilem Tunc)
De 28-jarige Cilem Tunc uit Antwerpen droomde er als kind al van om ooit een eigen kledinglijn te hebben. Haar ouders wilden dat ze eerst een ‘normaal’ diploma behaalde, vooraleer ze haar dromen zou najagen, en zo geschiedde. Haar laatste semester bedrijfskunde combineerde ze met patroonontwerp in avondschool. Nadat ze haar diploma patroonontwerp behaald had, begon ze haar eerste stukken te ontwerpen en te naaien. Met een kleine collectie vertrok ze naar Istanbul om er verschillende modehuizen te bezoeken om ervaring op te doen. Haar kleding kan high end genoemd worden en wordt momenteel verkocht in Los Angeles, Milaan, Napels, Parijs, Mykonos en enkele winkels in België. Cilem haar kledij valt ook in de smaak bij bekend Vlaanderen. Zo is de vrouw van Louis Talpe getrouwd in een jurk van haar en draagt ook Anouk Matton Cilem Tunc.
4. Jeroen Poels (CEO van Deltaworx)
De 26-jarige Antwerpenaar Jeroen Poels lanceerde acht jaar geleden als tiener Deltaworx, een uitzendbureau voor studenten. Hierdoor was hij de jongste CEO van het land. Deltaworx richt zich op alle sectoren en geeft de studenten een gratis opleiding voor ze aan hun job beginnen. Jeroen zat nog op de schoolbanken – die van het middelbaar – toen hij het idee bedacht. Toen een horecazaak waar hij zelf als student werkte, ermee stopte, sloeg hij erin het grootste deel van het team zelf onderdak te geven op een andere werkplek. Na een tijdje had hij iedereen in zijn omgeving opgevorderd om als student te komen werken, en even later was het nodig om alles meer structuur te geven. Zo is Deltaworx ontstaan. Vorig jaar draaide het bedrijf een omzet van 3,2 miljoen euro. Via Jeroen zijn zaak verdienen duizenden Antwerpse studenten elke avond flink bij in allerlei horecazaken en op evenementen. Poels is zelf nog maar 26 en ziet die jeugdige leeftijd als een troef: “Studenten zijn ons product. Een erg goed product, trouwens. Dan is het bijzonder nuttig dat ik die leeftijd nog niet ontgroeid ben.”
5. Stefano Pinna (professionele FIFA e-sports player)
De 22-jarige Stefano Pinna uit Houthalen-Helchteren is de beste FIFA-speler van ons land. Hij vertegenwoordigde het laatste jaar de kleuren van de Franse topclub Lille OSC en speelde eerder al voor PSV Eindhoven. Daarnaast is hij ook e-devil en speelt hij voor de Belgische Red Devils e-ploeg. In 2018 werd hij vice wereldkampioen in de voetbalgame FIFA op Playstation. Ooit hoopt hij het WK FIFA te winnen. Trainen doet hij vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Doorheen de dag probeert hij fit te blijven en te ontspannen in de jacuzzi op het terras van zijn woning. Zijn twee oudere broers Daniele en Fabrizio staan in voor zijn PR en marketing en beantwoorden de mails en zakelijke voorstellen. Met zijn eerste prijzengeld kocht Stefano een BMW. Zelf heeft hij nog geen rijbewijs, maar zo kunnen zijn broers en vader wel al met hem rondrijden.
6. Maria-Laura Raia (creative director, fotografe en model)
Met een naam als Maria-Laura Raia ben je geboren voor een leven in de schijnwerpers. Initieel koos de Brusselse met Siciliaanse roots nochtans voor een carrière achter de schermen. Toen de opleiding fotografie aan Sint-Lukas in Brussel niet haar ding bleek te zijn, belandde ze in 2015 als stagiaire bij castingbureau Hakuna, waar ze bekende koppen voor haar lens kreeg, zoals Gène Bervoets en regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah. Diezelfde zomer werd ze door een vriend meegevraagd naar Milan Fashion Week, waar ze onder andere Paris Hilton en rapper Big Sean op de gevoelige plaat wist vast te leggen. Hoe meer celebrities ze fotografeerde, hoe meer volgers ze kreeg op Instagram. Maria-Laura werd alleen maar populairder op het online platform toen ze in 2017 een contract als curvy model bij Dominique Models in de wacht sleepte en kort daarna ook een sponsordeal met Zalando versierde. Ondertussen kreeg ze onder andere Bella Hadid, Naomi Campbell, Usher, Kim en Courtney Kardashian voor haar lens. Dat de 24-jarige fotografe in haar jonge leven al een verbluffend parcours wist af te leggen, is een understatement. Dat ze er volledig in haar eentje voor heeft moeten knokken, maakt het alleen nog straffer. Maria-Laura kende immers een moeilijke jeugd en verbleef tot haar 18de in een tehuis.
7. Tommaso Bordoni (founder van Bordoni)
Het verhaal van Tommaso Bordoni leest als een filmscenario. Als tiener belandde hij op straat nadat hij het huis uitgetrokken was op zijn 15de. Zes maanden lang sliep hij als dakloze in de leegstaande Stella-gebouwen in Leuven. Vandaag runt hij Bordoni, zijn eigen merk van luxemaatpakken en sinds kort ook jeansbroeken en schoenen op maat. Dit jaar mikt hij op een omzet van 1 miljoen euro. Al van kleins af aan is hij gefascineerd door maatpakken, een passie die hij wellicht mee kreeg van zijn grootvader, een Italiaan van adel. Zijn kostuums brengt Tommaso zélf aan de man. Met een meetlint en textielboeken gaat hij bij klanten thuis of in bedrijven langs. Hij komt vaak over de vloer bij miljardairs. Tommaso heeft vier mensen in dienst om alles mee in goede banen te leiden. Een van zijn klanten is de bekende Jordan Belfort, de Wolf of Wall Street. Samen hebben ze ook een collectie op de markt gebracht. Een half jaar geleden liep hij een traumatische ervaring op in Afrika toen hij samen met zijn vriendin beroofd en bijna om het leven werd gebracht. Tommaso geniet dan ook ten volle van het leven.
8. Jill Cnudde (founder van Bikinibody)
Amper mogen eten en niet meer mogen genieten van lekkere voeding, het was niets voor de nu 23-jarige Jill Cnudde. Ze ontdekte dat ze kon afvallen en tegelijkertijd toch lekker kon eten, door haar eigen producten samen te stellen zoals maaltijdsoep, thees, granola en sapjes. In een mum van tijd vroegen honderden mensen Jill of ze ook zo’n juice cleanse konden bestellen. Bikinibody begon kleinschalig in Jills eigen keuken en is ondertussen uitgegroeid naar een externe, professionele keuken met een productieteam van zeven mensen. In oktober verhuist ze naar een grote villa in Schilde waar ze haar bedrijf en werkruimtes zal onderbrengen. Haar producten worden verkocht bij Delhaize en op de webshop van Bikinibody, waar ook bikini’s te vinden zijn “want elke vrouw moet zich goed in haar vel voelen en een bikini durven dragen”. Haar bedrijf kreeg recent een waardering van 2 miljoen euro.
9. Matthias Broways (founder van The Harbour en WinWinner)
Matthias Broways is de oprichter van WinWinner, een crowdlending platform dat ondernemers en investeerders samenbrengt. WinWinner begon als zijn bachelorproef tijdens de opleiding Kmo-management aan de Arteveldehogeschool in Gent en ondertussen bouwde Matthias het bedrijf verder uit. Hij is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur en alle campagnes die op WinWinner verschijnen. Daarnaast is hij ook het eerste aanspreekpunt voor ondernemers die op zoek zijn naar financiering. Ondertussen haalde hij al 25 miljoen euro op om te kunnen herinvesteren. Voor investeringen in grote bedrijven is er zijn tweede bedrijf, The Harbour. Matthias houdt van netwerken en hij is een graag geziene spreker op tal van events van Voka en Unizo. Met een passie voor start-ups en groeiende KMO’s probeert hij zowel zijn persoonlijk als professioneel netwerk met elkaar in contact te brengen. Zijn grote droom? Iets helemaal anders: hij wil net zoals zijn grote voorbeeld Gert Verhulst een pretpark uit de grond stampen.
10 & 11. Joyce en Raissa De haas (CEO’s van Double Dutch Drinks)
Het gaat Joyce en Raissa De Haas voor de wind. Vorig jaar plaatste het Amerikaanse zakenblad Forbes de ondernemerstweeling in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst. Sindsdien gaat het keihard met de zussen, die opgroeiden in Vlaanderen. Na hun studies aan de Universiteit Antwerpen staken ze het kanaal over om een voortgezette opleiding te volgen aan een prestigieuze business school in Londen. Hun huidige tonicbedrijf Double Dutch was het onderwerp van hun masterproef waarmee ze tal van prijzen wonnen. Joyce en Raissa merkten immers dat, terwijl de keuze aan sterke drank over de hele wereld bleef groeien, het aanbod van tonics stagneerde. Marktonderzoek bevestigde dat er ruimte was voor innovatie en na een paar gesprekken met mixologen, maakten ze kennis met smaakpaartechnieken. Dat leidde tot de ontwikkeling van hun eerste twee smaken: granaatappel & basilicum en komkommer & watermeloen. De dames werden opgemerkt door Richard Branson himself, die hen prompt meenam naar de VS en hen als mentor begeleidde. Ook een wereldspeler als Heineken zag het potentieel van de zusjes en kocht dit jaar 10 % van de aandelen van Double Dutch. Het bedrijf barst intussen uit zijn voegen met een verkoop van meer dan 1 miljoen flesjes tonic per maand in 26 landen. Joyce en Raissa runnen Double Dutch Drinks ondertussen vanuit Londen.