Jos D’Haese (PVDA) op de vingers getikt door Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans

De politieke spanningen in het Vlaams Parlement liepen gisteren hoog op. Jos D’Haese, fractieleider van PVDA, riep op om de parlementaire werking sneller te hervatten, ondanks de lopende regeringsvorming. Zijn voorstel kreeg echter een scherpe reactie van Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA), die het optreden van D’Haese afdeed als een “komedie”. Wat is er precies gebeurd en wat betekent dit voor de werking van het parlement?

De eerste zitting van het Vlaams Parlement na de zomer was korter dan gewoonlijk, voornamelijk door het uitblijven van een septemberverklaring en de vertraging in het opstarten van de commissies. Zowel de meerderheid als de oppositie lieten van zich horen. Vooral oppositiepartijen Groen en PVDA klaagden over de stilstand.

Groen-fractieleider Mieke Schauvliege sprak haar bezorgdheid uit over het uitblijven van actie: “We moeten zo snel mogelijk starten met de debatten over de nieuwe regering. We horen veel beloftes, maar het blijft onduidelijk waar het geld vandaan moet komen. En wat met het klimaatbudget?”

D’Haese pleit voor snelle hervatting

Ook Jos D’Haese (PVDA) liet zich niet onbetuigd. Volgens hem kan het Vlaams Parlement niet stilzitten, zelfs niet in de huidige situatie van een regering in lopende zaken. Hij stelde voor om de reguliere parlementaire werking meteen te hervatten, te beginnen met actuele vragen tijdens de plenaire vergadering van woensdag. “De samenleving staat niet stil, ook al is er nog geen nieuwe regering. Het debat moet doorgaan”, zei D’Haese.

Homans pikt het niet

Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans reageerde scherp op het voorstel van D’Haese. Ze benadrukte dat er al afspraken waren gemaakt om na de plenaire vergadering te overleggen met het uitgebreide bureau van het parlement. “Deze komedie kan u ook voor zich houden”, voegde ze eraan toe, zichtbaar geïrriteerd.

De microfoon van D’Haese werd daarna uitgeschakeld, waardoor zijn reactie niet hoorbaar was. Toch liet zijn lichaamstaal zien dat hij het duidelijk niet eens was met de houding van Homans.

Meer
Lees meer...